Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Σε ζώνη που ελέγχεται από τις ΗΠΑ οι διαρροές στους Nord Stream

Tα εδάφη στα οποία συνέβησαν οι διαρροές φυσικού αερίου «είναι πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ρωσία: Σε ζώνη που ελέγχεται από τις ΗΠΑ οι διαρροές στους Nord Stream

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας σημειώθηκαν σε εδάφη που «είναι πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε σε εκπομπή ότι η Ουάσιγκτον είχε «πλήρη έλεγχο» στα νερά γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διασχίζουν τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

«Συνέβη στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι χώρες με επίκεντρο το ΝΑΤΟ», είπε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη στην διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live την Πέμπτη. «Είναι χώρες που ελέγχονται πλήρως από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Η Ζαχάροβα δεν προσκόμισε στοιχεία για τον έλεγχο των ΗΠΑ στη Σουηδία και τη Δανία. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ρωσία συχνά στρέφεται κατά της αμερικανικής επιρροής και της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποπτεύεται δολιοφθορά πίσω από τις διαρροές φυσικού αερίου στους υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη και έχει υποσχεθεί μια «ισχυρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής της υποδομής.

Ενώ κανένας από τους αγωγούς δεν ήταν σε χρήση τη στιγμή των ύποπτων εκρήξεων, ήταν γεμάτοι με αέριο που διέρευσε στη Βαλτική Θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v