Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

10ο Athens Democracy Forum: «Δέκα χρόνια δημοκρατίας, και τώρα τι;»

Δεύτερη μέρα εργασιών του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια. Από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times, υπό τίτλο «Δέκα χρόνια δημοκρατίας, και τώρα τι;». Μέλλον, προοπτικές, αλλά και παθογένειες.

10ο Athens Democracy Forum: «Δέκα χρόνια δημοκρατίας, και τώρα τι;»

Τις εργασίες του συνεδρίου απασχόλησε μεταξύ άλλων η ποιότητα της δημοκρατίας, το μέλλον, οι προοπτικές, αλλά και οι παθογένειες και τα τρωτά σημεία της, όπως η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες.  

«Πρέπει να μάθουμε τον κόσμο να αξιολογεί τις πληροφορίες που λαμβάνει εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη μορφή της δημοκρατίας που έχουμε. Πρέπει να αποκτήσουμε κριτική σκέψη», είπε η Carol Anderson, συγγραφέας και ακαδημαϊκός, στο πλαίσιο της συνεδρίας «Μια δεκαετία δημοκρατίας: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» (A Decade of Democracy: United States) στο πάνελ του 10ου Athens Democracy Forum. «Ο κόσμος είναι διχασμένος και πιστεύει ότι με το να μην ψηφίζει παίρνει θέση. Η ελπίδα παραμένει πάντα με τον λαό», είπε. «Υπάρχει πληθυσμός που διψά να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ποιο είναι το διακύβευμα για όσους απέχουν. Η πολιτική πρέπει να είναι σαφής για τις πολιτικές της θέσεις, ώστε να προσελκύει το κοινό».

«Είναι νέα τάση να είμαστε απαισιόδοξοι ως προς τη δημοκρατία και το κλίμα, πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτή την τάση», είπε η Lisa Witter, συν-ιδρύτρια του Apolitical Foundation. «Πρέπει να εμψυχώνουμε τον κόσμο και να τον κινητοποιούμε να συμμετέχει στις εκλογές και να αποτρέπουμε εκείνους που επιλέγουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Στο μυαλό των Αμερικανών η πολιτική αφορά τη νίκη και, αντί να αναζητούν τι είδους πολιτική θέλουν, ψάχνουν τρόπους να κερδίσουν. Ας μη μας αποσπούν την προσοχή εκείνοι που θέλουν μόνο τη νίκη. Η αίσθηση του να ανήκεις κάπου είναι πολύ σημαντική και πρέπει να επενδύσουμε σ' αυτή την πολιτική».

«Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι η κουλτούρα της δημοκρατίας, πρέπει άμεσα να ασχοληθούμε με το πρόβλημα. Μακροπρόθεσμα είμαι αισιόδοξη, αλλά βραχυπρόθεσμα είμαι πολύ απαισιόδοξη ως προς το ισχύον πολιτικό σύστημα», είπε η Dawn Nakagawa, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Berggruen Institute.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v