Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο φόρο στους πολύ πλούσιους επιβάλλει η Ισπανία

Αφορά όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 εκατ. ευρώ -εκτιμώνται σε 23.000 άτομα- με σκοπό να αντληθούν 1,5 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν σε κοινωνικές πολιτικές. Φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα.

Δεύτερο φόρο στους πολύ πλούσιους επιβάλλει η Ισπανία

Σχέδια για νέο φόρο μεγάλης περιουσίας, τον δεύτερο, ανακοίνωσε η Ισπανία, συνεχίζοντας να αναζητά τρόπους συγκέντρωσης κεφαλαίων για να υλοποιηθούν κοινωνικές πολιτικές εν μέσω εκτινασσόμενου πληθωρισμού.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 εκατ. ευρώ ετησίως για το 2023 και το 2024, δήλωσε το υπουργείο Προϋπολογισμού σύμφωνα με το Bloomberg, και θα έχει τρεις συντελεστές: 1,7% για περιουσία μεταξύ 3 και 5 εκατ. ευρώ, 2,1% για περιουσία μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ, και 3,5% για περιουσία πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Στον φόρο εκτιμάται ότι υπόκεινται περίπου 23.000 άτομα που αναμένεται να αποδώσουν 1,5 δισ. ευρώ. Άλλα 204 εκατ. ευρώ αναμένεται να συγκεντρωθούν το 2024 με αύξηση έως και 2 ποσοστιαίων μονάδων στον συντελεστή φορολογίας που αφορά εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ ετησίως. Για τα χαμηλά εισοδήματα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, ύψους περίπου 1,88 δισ. ευρώ, σε βάθος διετίας.

Η Ισπανία έχει εφαρμόσει μερικά από τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα στη φορολογία και στις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προσπαθεί να καταπολεμήσει την κρίση του κόστους ζωής. Μεταξύ άλλων: ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτήσεις για καύσιμα και έκτακτη φορολόγηση εταιρειών ενέργειας και τραπεζών.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία υποχώρησε στο 9,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη. Η πτώση ήρθε μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες με ποσοστά άνω του 10%. Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε ήδη φόρο περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v