Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Μνήμες 2007 ξυπνά το sell off στις αγορές

Οι «οικονομικοί πυροσβέστες» καλό θα ήταν να μην κλείσουν για διακοπές, προειδοποιεί ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Οι αναταράξεις στη Βρετανία μπορεί να έχουν ευρύτερες συνέπειες. Παράγοντες αστάθειας η υψηλή μόχλευση και τα γεωπολιτικά ρίσκα.

Σάμερς: Μνήμες 2007 ξυπνά το sell off στις αγορές

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς συνέκρινε τα ρίσκα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία με το καλοκαίρι του 2007, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί μόνο ένα από τα πιθανά προβλήματα.

«Ζούμε μια περίοδο αυξημένου ρίσκου» δήλωσε ο Σάμερς στο Bloomberg. «Όπως ο κόσμος είχε ανησυχήσει τον Αύγουστο του 2007, πιστεύω ότι αυτή είναι μια στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει αυξημένη ανησυχία» πρόσθεσε.

«Πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ένδειξη άλλων αγορών όπου οι συνθήκες να μην είναι εύρυθμες» τόνισε ο Σάμερς. «Αλλά γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει ακραία μεταβλητότητα, τότε είναι που ανακύπτουν αυτές οι καταστάσεις» πρόσθεσε.

H υψηλή μόχλευση, η αβεβαιότητα για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, η ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό, η μεταβλητότητα στα εμπορεύματα και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι μερικοί από τους παράγοντες πίσω από την τρέχουσα αδυναμία των αγορών, υποστήριξε ο Σάμερς.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεδομένων των σημερινών ρίσκων «αυτή σίγουρα δεν είναι μια εποχή στην οποία θα μπορούσαν να πάνε διακοπές πολλοί "πυροσβέστες"». «Όταν μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Βρετανία περνάει κάτι τέτοιο, αυτό μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες» προειδοποίησε ο καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ.

Παρομοίασε τα οικονομικά προβλήματα με δονήσεις πριν από έναν σεισμό. Ενώ μερικές φορές οι δονήσεις σταματούν, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όπως είδαμε και το 2007, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v