Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος περικύκλωσης των Ρώσων στη στρατηγική πόλη Λίμαν

Σημαντική στρατιωτική ήττα απειλεί τη Ρωσία, τη στιγμή που ανακοινώνει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών στην Ουκρανία. Από τρεις κατευθύνσεις επιτίθενται οι Ουκρανοί.

Κίνδυνος περικύκλωσης των Ρώσων στη στρατηγική πόλη Λίμαν

Οι δυνάμεις του Κιέβου είναι κοντά στο να περικυκλώσουν μια μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, καταφέροντας ένα ακόμα χτύπημα στις ρωσικές δυνάμεις.

Μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση που απελευθέρωσε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Χάρκοβο, οι ουκρανικές μονάδες έχουν πιέσει πιο ανατολικά και έχουν σχεδόν περικυκλώσει την πόλη Λίμαν, ένα βασικό σταθμό για τις ρωσικές δυνάμεις στην εκστρατεία τους να καταλάβουν την υπόλοιπη επαρχία του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν από τρεις κατευθύνσεις στην πόλη -δυτικά, βόρεια και νότια- και προσπαθούν να παγιδεύσουν εκεί ενδεχομένως αρκετές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες. Κατά κάποιες πληροφορίες μάλιστα ήδη επιχειρείται μερική αποχώρηση των Ρώσων από την πόλη.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας τον Σεπτέμβριο έχει σαρώσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με στόχο να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού βορρά-νότου, που συντηρούν την εκστρατεία της Ρωσίας στην περιοχή του βόρειου Ντονμπάς και πιο συγκεκριμένα την επίθεσή της στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Η περικύκλωση του Λίμαν θα έδινε στο Κίεβο μια νίκη στο πεδίο της μάχης, τη στιγμή που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει την προσάρτηση των επαρχιών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Ο Vitaly Markiv, αξιωματικός της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας που μάχεται στην περιοχή του Λίμαν, είπε στους Financial Times μέσω μιας ασφαλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ότι «η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη» για την απελευθέρωση της πόλης. «Δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες προς το παρόν. Αλλά εργαζόμαστε και καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες για να απελευθερώσουμε το ουκρανικό έδαφος».

Η επικείμενη περικύκλωση του Λίμαν ενίσχυσε την κριτική από Ρώσους εθνικιστές για τη διαχείριση του πολέμου από τη Μόσχα. «Είναι ότι δεν έχουμε τη δύναμη και τους πόρους; Πάνω από ένα εκατομμύριο στρατό. Σταματήστε να χάνετε έδαφος. Έχουμε ήδη χάσει αρκετούς οικισμούς. Ας γίνουμε αληθινοί», αναφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v