Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στο 4,9% ο δομικός πληθωρισμός (PCE) που παρακολουθεί η Fed

Εκτινάχθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 4,9% μετά από αύξηση 4,7% τον Ιούλιο. Είναι η μέτρηση που παρακολουθεί η Fed για τις αποφάσεις της.

ΗΠΑ: Στο 4,9% ο δομικός πληθωρισμός (PCE) που παρακολουθεί η Fed

Ανέκαμψαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αλλά οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve καθώς μάχεται με πεισματικά υψηλό πληθωρισμό επιβραδύνουν τη ζήτηση, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αυτό το τρίμηνο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν μηνιαίως κατά 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,2% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 0,2%.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,1% τον Ιούλιο. Τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 6,2% μετά από άνοδο 6,4% τον Ιούλιο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών PCE εκτινάχθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 4,9% τον Αύγουστο μετά από αύξηση 4,7% τον Ιούλιο.

Η Fed παρακολουθεί τους δείκτες τιμών PCE για τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και ιδιαίτερα τη δομική μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v