Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάβρος κατά Βερολίνου ο Ντράγκι για την ενεργειακή κρίση

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι ενωμένη στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, όπως στη στήριξή της προς την Ουκρανία, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Λάβρος κατά Βερολίνου ο Ντράγκι για την ενεργειακή κρίση

O απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά, εκδίδοντας παράλληλα 200 δισ. ευρώ σε νέο χρέος. 

«Δεν μπορούμε να χωριζόμαστε ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. 

«Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις μακροπρόθεσμα ακολουθώντας μοναχικό δρόμο, αν δεν έχουμε μια κοινή στρατηγική, ακόμα και αυτά που φαίνονται λιγότερο ευάλωτα από οικονομική σκοπιά», σημείωσε. 

Η Ιταλία, μαζί με ακόμα 14 χώρες, έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν σε όλες της εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο, καθώς φοβάται ότι δημιουργεί κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, δίνοντας στους προμηθευτές αερίου κίνητρο να αναζητήσουν υψηλότερες τιμές σε άλλες περιοχές. 

Η Κομισιόν συντάχτηκε στο πλευρό του Βερολίνου και δεν παρουσίασε προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν. 

«Η απάντηση της Ε.Ε. πρέπει να μειώσει το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να αποφύγει τις στρεβλώσεις στις αγορές. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι, όπως στη στήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Ντράγκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v