Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάμε για μπίρα από κριθάρι, λυκίσκο και... ήλιο!

Δέκα δισεκατομμύρια μπουκάλια Budweiser, Corona, Stella Artois και όχι μόνο θα παράγονται από το ηλιακό πάρκο της Verbund στη Γρανάδα, με ενέργεια που θα προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. Μπίρα της αειφορίας, «στην υγειά του κλίματος!»

Πάμε για μπίρα από κριθάρι, λυκίσκο και... ήλιο!

Οι μπίρες της ΑΒ InBev στη Δυτική Ευρώπη θα παρασκευάζονται από 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, μετά τα εγκαίνια ηλιακού πάρκου ισχύος 148 MWp κοντά στη Γρανάδα, με συνεργάτες τις εταιρείες BaWa r.e και Verbund.

Το ηλιακό πάρκο της Verbund στο Pinos Puente, κοντά στη Γρανάδα της νότιας Ισπανίας, είναι ακόμα ένα ορόσημο στην πορεία προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Σε μια έκταση 1.610 στρεμμάτων παράγεται ηλεκτρισμός από ηλιακή ενέργεια για την παρασκευή μπίρας φιλικής προς το κλίμα. Το έργο είναι μια από τις μεγαλύτερες διασυνοριακές συμφωνίες για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Η ενεργειακή κρίση κρατάει σε ασφυκτικό κλοιό πολλά μέρη του κόσμου. Η ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Το ηλιακό πάρκο της Verbund στη Γρανάδα, αναφέρει η εταιρεία, αποτελεί παράδειγμα για μια κοινή και βιώσιμη πορεία προς το μέλλον. Τρεις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια εικονική συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (VPPA) με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση.

Η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 το ηλιακό πάρκο εγκαινιάστηκε πανηγυρικά, παρουσία τοπικών και διεθνών φορέων. 

Η ζυθοποιία εμπορικών σημάτων όπως η Budweiser, η Corona και η Stella Artois θα τροφοδοτείται με 250 γιγαβατώρες (GWh) ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, οι οποίες θα προέρχονται από το εν λόγω ηλιακό πάρκο, καθώς και από ένα δεύτερο που αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια επαρκεί για να παρασκευαστούν πάνω από 10 δισ. μπίρες κάθε χρόνο ή για να μπορέσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κάνει τον γύρο ολόκληρης της Ευρώπης 1,2 εκατομμύρια φορές.

Η συμφωνία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του στόχου κλιματικής δράσης της ζυθοποιίας για το 2025, όπως και στη φιλοδοξία της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2040.

Ο Erik Novaes, αντιπρόεδρος Προμηθειών και Βιωσιμότητας  της AB InBev στην Ευρώπη δήλωσε: «Με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής να είναι έντονα αισθητός σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, επικεντρωνόμαστε στην οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας και στην προώθηση της προσπάθειάς μας προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Η Cybelle Buyck, αντιπρόεδρος Νομικών και Εταιρικών Σχέσεων της εταιρείας, προσθέτει: «Ο παγκόσμιος σκοπός μας, ένα μέλλον με περισσότερα “στην υγειά μας”, αντιπροσωπεύει την κοινή ευημερία για τις κοινωνίες μας, για τον πλανήτη και για την εταιρεία μας».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v