Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας η S&P

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας κατά 0,5% το 2023 προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης. Αύξηση του δημόσιου χρέους στο 97% του ΑΕΠ ώς το 2025.

Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας η S&P

Η S&P υποβάθμισε το outlook της αξιολόγησης «ΑΑ» της Βρετανίας την Παρασκευή σε «αρνητικό» από «θετικό», προειδοποιώντας ότι οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Λιζ Τρας θα οδηγήσουν το χρέος υψηλότερα. 

Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού από τον Κουάσι Κουαρτέγκ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε sell off στη στερλίνα και τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώσει έκτακτη αγορά ομολόγων. 

Η S&P, η οποία αξιολογεί το βρετανικό κρατικό χρέος μια βαθμίδα υψηλότερα από τις Moody's και Fitch, ανέφερε ότι βλέπει το δημόσιο χρέος της Βρετανίας να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, σε αντίθεση με προηγούμενη πρόβλεψη που έβλεπε πτώση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση θα εισάγει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για να φέρει το χρέος σε καθοδική τροχιά και υποθέτουμε ότι το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση νέου χρέους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η επικαιροποιημένη δημοσιονομική μας πρόβλεψη υπόκειται σε επιπρόσθετα ρίσκα, για παράδειγμα, αν η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας είναι ακόμα πιο αδύναμη λόγω περαιτέρω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος ή αν το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης αυξηθεί περισσότερο από ότι αναμένεται» προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης. 

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση τα ερχόμενα τρίμηνα και το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2023.

Η S&P προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Βρετανίας θα αυξηθεί στο 97% του ΑΕΠ ώς το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v