Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή από τη βρετανική κυβέρνηση: Πήρε πίσω τη μείωση φόρων στους πλούσιους

Συντριπτικό χτύπημα για το πρεστίζ της πρωθυπουργού και του υπ. Οικονομικών, που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε περικοπές φόρων για τους πλούσιους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής. Ενισχύεται η στερλίνα.

Στροφή από τη βρετανική κυβέρνηση: Πήρε πίσω τη μείωση φόρων στους πλούσιους

Ταπεινωτική στροφή έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Liz Truss, εγκαταλείποντας το σχέδιό της για μείωση του φορολογικού συντελεστή 45%, που επιβάλλεται στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια, όσους δηλαδή κερδίζουν πάνω από 150.000 στερλίνες τον χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινώσει μείωση στο 40% για να τονωθούν οι επενδύσεις, ενώ η κίνηση αυτή ήταν το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι του δημοσιονομικού πακέτου ύψους 45 δισ. λιρών.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, προηγήθηκαν οι έντονες διαφωνίες των Συντηρητικών βουλευτών, με επικεφαλής τους πρώην υπουργούς Michael Gove και Grant Shapps.

Αφού επέμεινε νωρίτερα την Κυριακή ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιο θα προχωρήσει, η Truss κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από συνομιλίες με την ανώτερη ομάδα της, ότι το σχέδιο δεν είχε καμία πιθανότητα να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το πρωί της Δευτέρας ο Kwasi Kwarteng, ο υπουργός Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο μείωσης των φόρων του πλουσιότερου 1% της Βρετανίας.

Η κίνηση είναι ένα συντριπτικό πλήγμα για το πρεστίζ της πρωθυπουργού και του υπουργού, οι οποίοι παρερμήνευσαν τη διάθεση του κόμματος και της χώρας τους και πίστευαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε περικοπές φόρων για τους πλούσιους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής.

Η υποχώρηση γίνεται την ημέρα που ο Kwarteng μιλάει στη διάσκεψη των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ, ενώ αυξάνει τις ανησυχίες των Τόρις ότι ο ίδιος και η Truss έχουν χάσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και της οικονομίας.

Η στερλίνα ενισχύεται 0,9% μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών, στο 1,125 δολάριο.

«Είναι σαφές ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% αποσπά την προσοχή από την πρωταρχική μας αποστολή να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας», ανέφερε ο Kwarteng. «Ως αποτέλεσμα, ανακοινώνω ότι δεν προχωράμε στην κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45%. Το καταλάβαμε και ακούσαμε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v