Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gazprom: Σταθεροποιήθηκε η πίεση στους Nord Stream

Ενημέρωσε ότι η γραμμή «Β» του Nord Stream 2 θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εάν ληφθεί απόφαση για έναρξη παραδόσεων. Είναι ο αγωγός που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς έχει παγώσει η διαδικασία αδειοδότησης.

Gazprom: Σταθεροποιήθηκε η πίεση στους Nord Stream

Η ρωσική Gazprom δήλωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε η διαρροή φυσικού αερίου σε τρεις γραμμές φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική και ότι ενδέχεται να είναι δυνατή η επανέναρξη της λειτουργίας μέσω της υπόλοιπης γραμμής.

Οπως σημειώνει το Reuters, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πίεση στις τρεις γραμμές έχει σταθεροποιηθεί και ότι εργάζεται για τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Η Ευρώπη ξεκίνησε έρευνες μετά την ανακάλυψη μεγάλων διαρροών στους δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ο καθένας αποτελούμενος από ένα ζευγάρι γραμμές. Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι υπήρξε δολιοφθορά.

Ο Nord Stream 1 ανέφερε σημαντική πτώση πίεσης και στις δύο γραμμές του, που εικάζεται ότι προκλήθηκε από ρήξεις, ενώ ο Nord Stream 2 ανέφερε παρόμοια απότομη πτώση πίεσης στη γραμμή «Α».

Η Gazprom είπε ότι η γραμμή «Β» του Nord Stream 2 θα μπορούσε να εξακολουθήσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εάν ληφθεί απόφαση για έναρξη παραδόσεων.

Ο Nord Stream 1 ήταν πλήρως λειτουργικός προτού η Ρωσία μειώσει και στη συνέχεια σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου τους τελευταίους έξι μήνες, επικαλούμενη μη πληρωμή σε ρωσικά ρούβλια και τεχνικά προβλήματα.

Αλλά ο Nord Stream 2 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα δεν τέθηκε σε λειτουργία ποτέ, αφού η Γερμανία, εκεί όπου φτάνει ο αγωγός στην ξηρά, πάγωσε τη διαδικασία αδειοδότησης καθώς η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εάν ληφθεί απόφαση για έναρξη παραδόσεων μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, το φυσικό αέριο θα διοχετευθεί στον αγωγό αφού ελεγχθεί και επαληθευτεί η ακεραιότητα του συστήματος από τις εποπτικές αρχές», ανέφερε η Gazprom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v