Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία Αυστρίας-Gazprom για αποκατάσταση της ροής αερίου στην Ιταλία

Η διακοπή αναδεικνύει την ευπάθεια της ΕΕ σε μια ενδεχόμενη παύση στην προσφορά του καυσίμου από τη Μόσχα. Ακολουθεί τις υποβρύχιες εκρήξεις που ακρωτηρίασαν τον Nord Stream. Οι ρωσικές δηλώσεις για το συμβάν δεν είναι αξιόπιστες, λέει ο Μπάιντεν.

Συνεργασία Αυστρίας-Gazprom για αποκατάσταση της ροής αερίου στην Ιταλία

Η Eni συνεργάζεται με την Gazprom και την Αυστρία για την αποκατάσταση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ιταλία μετά τη διακοπή παροχής το Σάββατο.

Η διακοπή φαινόταν να στοχεύει μόνο την Ιταλία, η οποία προμηθεύεται ενέργεια από την Gazprom μέσω αγωγού που διέρχεται από την Αυστρία.

Παρόλο που η Ιταλία έχει σε σημαντικό βαθμό απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο, η εξέλιξη του Σαββάτου υπογραμμίζει την ευπάθεια των ευρωπαϊκών εθνών στις προσπάθειες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κάμψει την παροχή ενέργειας στην ήπειρο, μεταδίδει το Bloomberg.

Από πλευράς της, ωστόσο, η Gazprom έχει δηλώσει ήδη από το Σάββατο ότι εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος με τους Ιταλούς αγοραστές, ενώ η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε επίσης ότι προσπαθεί για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος.

Η Ιταλία κάποτε βασιζόταν στη Ρωσία για περίπου το 40% των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο, όμως μειώνει αποφασιστικά την εξάρτησή της αυτή ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό η Ρώμη έχει προμηθευτεί επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική για να καλύψει τυχόν ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει την παροχή στη χώρα.

Η διακοπή του αερίου στην Ιταλία έρχεται μέρες μετά τις υποβρύχιες εκρήξεις που ακρωτηρίασαν τους βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την εκτίμηση των Ευρωπαίων ηγετών ότι οι αγωγοί υπονομεύτηκαν και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δηλώσεις για το περιστατικό δεν πρέπει να είναι αξιόπιστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v