Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρένο φορτωμένο πυρηνικά στη Ρωσία «βλέπει» Πολωνός αναλυτής

Ταξιδεύει στα κεντρικά της χώρας, σπέρνει τρόμο, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται χρήση πυρηνικών. Μπορεί και να είναι «παιχνίδι».

Τρένο φορτωμένο πυρηνικά στη Ρωσία «βλέπει» Πολωνός αναλυτής

Συναγερμό έχει σημάνει ανεξάρτητος Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής, αναγνωρίζοντας και ταυτοποιώντας τρένο στην κεντρική Ρωσία που κινείται φορτωμένο φορτηγά που ανήκουν στη 12η κύρια διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία έχει ως αντικείμενο την αποθήκευση, συντήρηση και μεταφορά πυρηνικών όπλων, μεταδίδει ο Guardian.

Ο ισχυρισμός έρχεται τη στιγμή που ο Πούτιν και οι ανώτατοι αξιωματούχοι του έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος, το οποίο το Κρεμλίνο, αλλά σχεδόν κανείς άλλος, ορίζει ότι πλέον περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Ο αναλυτής Konrad Muzyka διευκρίνισε στο Twitter ότι η κίνηση του τρένου δεν σημαίνει απαραίτητα πως ετοιμάζεται χρήση πυρηνικών όπλων. Σημείωσε ότι θα μπορούσε απλώς να επιδιώκει δημιουργία εντυπώσεων, να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα ή και να εντάσσεται σε οποιοδήποτε άλλο πολεμικό παιχνίδι.

Ο Muzyka δεν διευκρινίζει πώς αναγνώρισε ότι πρόκειται για τρένο με φορτηγά της 12ης διοίκησης και δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση. Αναλυτές εικόνας στο Middlebury Institute of International Studies στο Monterey μελέτησαν το οπτικό που έκανε retweet ως πηγή του ο Muzyka, αλλά δεν βρήκαν περαιτέρω στοιχεία.

«Πράγματι, η 12η κύρια διεύθυνση έχει τέτοια φορτηγά, αλλά το ίδιο και κάθε άλλη στρατιωτική μονάδα», είπε ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός στα πυρηνικά. «Δεν βλέπω κανένα διακριτικό που θα με έκανε να σκεφτώ ότι αυτά τα φορτηγά ανήκουν στη 12η διοίκηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v