Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκκαθαρίσεις» στην Κίνα πριν το κρίσιμο συνέδριο του ΚΚ

Θανατικές ποινές σε πρώην υπουργούς και πολυετή φυλάκιση σε ανώτατα στελέχη της αστυνομίας, παραμονές του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

«Εκκαθαρίσεις» στην Κίνα πριν το κρίσιμο συνέδριο του ΚΚ

Ο Σι Τζινπίνγκ έστειλε ένα ωμό μήνυμα στην ηγετική ομάδα του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος: κανείς δεν είναι απρόσιτος.

Τις εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κόμματος αυτόν τον μήνα, στο οποίο ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη θητεία ως Γενικός Γραμματέας του Κόμματος και αρχηγός του στρατού, τα δικαστήρια της Κίνας διεκπεραίωσαν μια σειρά από υψηλού προφίλ δίκες για διαφθορά ανώτερων στελεχών.

Θανατικές ποινές -οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε ισόβια κάθειρξη μετά από δύο χρόνια- επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον Fu Zhenghua, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Σι, στον Sun Lijun, πρώην υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας και στον Wang Like, πρώην ανώτατο στέλεχος στο Jiangsu. Ποινές φυλάκισης άνω των 10 ετών επιβλήθηκαν επίσης σε τουλάχιστον άλλους τρεις πρώην αρχηγούς της αστυνομίας.

Ενώ οι ποινές αφορούσαν κυρίως διαφθορά, οι αρχές σημείωσαν ότι όλες οι υποθέσεις σχετίζονταν με μια «πολιτική συμμορία» που δεν είναι πιστή στον Κινέζο πρόεδρο.

«Αυτό ήταν ξεκάθαρα μια προειδοποίηση... ενάντια στις απροκάλυπτες πράξεις φραξιονισμού και την ανυπακοή στις επιταγές του Σι Τζινπίνγκ ενόψει του 20ού συνεδρίου του κόμματος και μετά», δήλωσε ο Βίκτορ Σι, καθηγητής κινεζικής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Κεντρική Επιτροπή για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας έχει ξεκινήσει δεκάδες έρευνες και επιβεβαίωσε δημόσια μια σειρά διαδικασιών εναντίον αξιωματούχων της κεντρικής κυβέρνησης. Ανάμεσά τους είναι ο Λιου Γιανπίνγκ, πρώην επικεφαλής της καταπολέμησης της διαφθοράς, ο οποίος κατηγορείται ότι «συμμετέχει» στην κλίκα του Σουν Λιτζούν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2012, η επιχείρηση καταστολής της διαφθοράς του Σι έχει στοχεύσει «τίγρεις και μύγες», δηλαδή υψηλόβαθμους και χαμηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σημειώνουν οι Financial Τimes. Τέσσερα εκατομμύρια, κυρίως χαμηλόβαθμοι, αξιωματούχοι έχουν ερευνηθεί, ενώ εκατοντάδες ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν «εκκαθαριστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v