Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβλήματα σύνδεσης στο Starlink δυσχεραίνουν την ουκρανική αντεπίθεση

Ορισμένες από τις διακοπές στη σύνδεση με το δορυφορικό διαδίκτυο της SpaceX οδήγησαν σε απώλεια επικοινωνίας με «καταστροφικές» συνέπειες για τους Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κιέβου.

Προβλήματα σύνδεσης στο Starlink δυσχεραίνουν την ουκρανική αντεπίθεση

Ουκρανικά στρατεύματα ανέφεραν διακοπές στην λειτουργεία των συσκευών της υπηρεσίας δορυφορικού ίντερνετ Starlink στην πρώτη γραμμή, εμποδίζοντας τις προσπάθειες απελευθέρωσης εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους και στρατιώτες.

Χιλιάδες τερματικά Starlink, κατασκευασμένα από την SρaceX του Έλον Μασκ, αγοράστηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συγχρηματοδοτήθηκαν από δωρητές για να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να χειρίζονται drones, να λαμβάνουν σημαντικές ενημερώσεις πληροφοριών και να επικοινωνούν μεταξύ τους σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλα ασφαλή δίκτυα ίντερνετ.

Τα συστήματα που συνδέουν μια μικρή κεραία με ένα τερματικό ύψους 35 εκατοστών παρέχουν επίσης ίντερνετ σε Ουκρανούς πολίτες.

Ορισμένες από τις διακοπές οδήγησαν σε απώλεια επικοινωνίας με «καταστροφικές» συνέπειες τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε στους Financial Times ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ουκρανίας με άμεση γνώση του θέματος. Πολλές καταγράφηκαν καθώς στρατιώτες εισέβαλαν στην πρώτη γραμμή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία και μερικές κατά τη διάρκεια μαχών, είπε ο αξιωματούχος.

Οι διακοπές ήταν οξύτατες στον Νότο γύρω από τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, αλλά εμφανίστηκαν επίσης κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο ανατολικό Χάρκοβο, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Και οι τέσσερις περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της ουκρανικής αντεπίθεσης και προσαρτήθηκαν τον περασμένο μήνα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εδάφη της Ρωσίας μετά από δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν από πληρεξούσιους του Κρεμλίνου.

Αξιωματούχος του Κιέβου είπε ότι τα προβλήματα σύνδεσης ήταν εκτεταμένα.

Και οι δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα προβλήματα προέκυψαν όταν στρατιώτες απελευθέρωσαν ρωσικά εδάφκη και πέρασαν πέρα από τη γραμμή του μετώπου.

Οι διακοπές υπογραμμίζουν τον καθοριστικό ρόλο των συστημάτων επικοινωνιών του Μασκ στο πεδίο της μάχης.

Ο επιχειρηματίας με έδρα τις ΗΠΑ εξόργισε το Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν περιέγραψε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα είχε ως αποτέλεσμα την εκχώρηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία.

Ο Ρόμαν Σινίτσιν, συντονιστής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Serhiy Prytula, ίδρυμα που δωρίζει συστήματα Starlink στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε ότι το πρόβλημα μπορεί να παρουσιάζεται επειδή η SρaceX προσπαθούσε να αποτρέψει την κακή χρήση του δορυφορικού ίντερνέτ της από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τα μπλακ άουτ σημειώθηκαν σε περιοχές που ανακτήθηκαν τόσο πρόσφατα που η απελευθέρωσή τους «δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ακόμη», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v