Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ώρες στην ουρά στα... άδεια βενζινάδικα του Παρισιού

Οι απεργοί στα διυλιστήρια της TotalEnergies και της ExxonMobil συνεχίζουν, ωστόσο «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο» να επιβληθεί δελτίο. Η συνολική παραγωγή καυσίμων στη Γαλλία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 60%.

Δύο ώρες στην ουρά στα... άδεια βενζινάδικα του Παρισιού

Πάνω από το ένα πέμπτο των πρατηρίων καυσίμων της Γαλλίας αντιμετώπιζαν προβλήματα εφοδιασμού το Σάββατο, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας, καθώς οι απεργίες στα διυλιστήρια που διαχειρίζονται οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου TotalEnergies και ExxonMobil συνέχισαν να παίζουν με τα νεύρα των οδηγών, μεταδίδει το Reuters.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει την ομαλότητα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ

Οι απεργοί σε δύο διυλιστήρια και σε δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης της TotalEnergies διεκδικούν καλύτερες αμοιβές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε δύο διυλιστήρια της Exxon Mobil από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κριστόφ Μπεσού είπε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο» να επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση ή δελτίο στα καύσιμα. Σε κάποιες περιοχές, ωστόσο, απαγορεύεται να γεμίσει κανείς μπιτόνια.

Τις επόμενες ημέρες, είπε, η κυβέρνηση θα κάνει περαιτέρω χρήση των στρατηγικών της αποθεμάτων, έως ότου εκτονωθεί η κατάσταση.

Σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στη βόρεια περιφέρεια Hauts-de-France και στο Ile-de-France γύρω από το Παρίσι, το ποσοστό των άδειων πρατηρίων είναι πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Σε διαδραστικό χάρτη που δημιούργησε ο ιστότοπος mon-essence.fr, περισσότεροι από 100.000 χρήστες ανέφεραν ελλείψεις στα βενζινάδικα, κυρίως μέσα και γύρω από το Παρίσι.

Και σε όσα παραμένουν ανοιχτά, στέκεται κανείς για τουλάχιστον μιάμιση ή δύο ώρες σε ουρές που πλησιάζουν το ένα χιλιόμετρο.

Οι απεργίες μείωσαν τη συνολική παραγωγή των γαλλικών διυλιστηρίων κατά περισσότερο από 60%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

«Δεν υπάρχει πρόοδος, η απεργία συνεχίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, καλώντας εκ νέου τον διευθύνοντα σύμβουλο της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιάν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις πριν από τις επίσημες συνομιλίες για τους μισθούς τον Νοέμβριο.

Στο μέτωπο της αμερικανικής Exxon Mobil, προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με τη διοίκηση τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v