Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Ρώμη για καλύτερες συνθήκες εργασίας

Οι συμμετέχοντες ήθελαν να εστιαστεί η προσοχή σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ιταλία και στην Ευρώπη.

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Ρώμη για καλύτερες συνθήκες εργασίας

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο στο κέντρο της Ρώμης για να αξιώσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, μερικές ημέρες μετά τη νίκη ακροδεξιού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα στην Ιταλία.

Οι συμμετέχοντες ήθελαν να εστιαστεί η προσοχή σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ιταλία και στην Ευρώπη.

Η κινητοποίηση έγινε την ημέρα που συμπληρώθηκε η επέτειος της επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της ιταλικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων CGIL στην ιταλική πρωτεύουσα. Ακροδεξιοί εξτρεμιστές εισέβαλαν και επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς στα γραφεία της συνομοσπονδίας, στο περιθώριο κινητοποίησης εναντίον των κυβερνητικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Μερικές ημέρες αργότερα, οι αρχές συνέλαβαν μέλη της ακροδεξιάς παράταξης Forza Nuova τα οποία ενέχονταν στην επίθεση. Ορισμένα φυλακίστηκαν.

Στη χθεσινή κινητοποίηση ο γενικός γραμματέας της CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι προειδοποίησε εναντίον των κινδύνων του φασισμού κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κατάμεστη κεντρική Piazza del Popolo («Πλατεία του Λαού»).

Οι πολιτικοί δεν άκουγαν τους εργαζόμενους, παρότι οι εργασιακές συνθήκες επιδεινώνονταν την ώρα που τα κέρδη αυξάνονταν, είπε. Αναφερόμενος στην επόμενη κυβέρνηση, τόνισε πως τα συνδικάτα δεν θα δεχτούν «να μας καλούν όταν οι αποφάσεις είναι προειλημμένες».

Η συμμαχία των ακροδεξιών κομμάτων Fratelli d'Italia (FdI, «Αδέλφια της Ιταλίας») και Λέγκα και του δεξιού κόμματος Forza Italia κέρδισε τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις των ηγεσιών τους ενόψει του σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης. Κατά πηγές προσκείμενες στις παρατάξεις αυτές, έγιναν «σημαντικά βήματα» χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης σε εξοχική κατοικία του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το νέο ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει και να συγκροτηθεί σε σώμα την Πέμπτη 13η Οκτωβρίου. Κατόπιν ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα θα διαβουλευθεί με όλα τα κόμματα και θα αναθέσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πιθανότατα στην Τζόρτζα Μελόνι, την επικεφαλής του FdI.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v