Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο σχεδιασμός της Fed για επιτόκια 4,5% και... παιχνίδι αναμονής

Συσπειρώνονται γύρω από τον σχεδιασμό για ταχεία αύξηση επιτοκίων και παραμονή σε αυτό το επίπεδο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Οι δυο εκθέσεις που κινητοποίησαν τη Fed και ο πονοκέφαλος από τον επίμονα υψηλό δομικό πληθωρισμό.

Ο σχεδιασμός της Fed για επιτόκια 4,5% και... παιχνίδι αναμονής

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συσπειρώνεται γύρω από τον στόχο να αυξήσει γρήγορα το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% και να το διατηρήσει εκεί, ενώ είναι έτοιμη να ανέβει υψηλότερα εάν ο αυξημένος πληθωρισμός δεν δείξει σημάδια χαλάρωσης, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο στόχος, ο οποίος είναι ευρέως αποδεκτός μεταξύ των 19 υπευθύνων χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, υποδηλώνει ότι κινούνται για την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα. Ο αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας από τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ και μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο ενισχύουν αυτό το σχεδιασμό, που θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω ώθηση από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 13 Οκτωβρίου.

«Προβλέπουμε ότι, σύμφωνα με τις αναφορές μας, κινούμαστε προς το 4,5% έως το 4,75% κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, παραδοσιακά ένα από τα "περιστέρια" της κεντρικής τράπεζας, σε επιχειρηματίες στις 6 Οκτωβρίου. Το τρέχον εύρος για το επιτόκιο αναφοράς είναι 3% έως 3,25%.

Η στρατηγική της Fed είναι ευαίσθητη στα δεδομένα, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα χρειαζόταν πολλά για να μην προχωρήσουν το μονοπάτι προς το 4,5%. «Εκτός αν δούμε σημάδια ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να μετριάζεται, δεν ξέρω πώς θα σταματήσουμε», δήλωσε ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στις 6 Οκτωβρίου.

Ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι θα φρενάρει ο πληθωρισμός, υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να χαθεί από τη Fed, ακόμα και αν κοστίσει ύφεση της οικονομίας.

Μια αυξανόμενη ανησυχία είναι η επιμονή των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, που αναφέρθηκαν από αξιωματούχους της Fed. Οι τιμές αυξήθηκαν 6,2% για το έτος που έληξε τον Αύγουστο, τον 18ο συνεχόμενο μήνα ετήσιου πληθωρισμού πάνω από τον στόχο τους 2%, ενώ οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 263.000 άτομα στις μισθοδοσίες τον Σεπτέμβριο, ένδειξη ότι η υποκείμενη ζήτηση παραμένει εύρωστη.

Υπάρχουν διάσπαρτα σημάδια που δείχνουν την πιθανότητα να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να μπει η οικονομία σε ύφεση. Οι τιμές των μη ενεργειακών εμπορευμάτων έχουν μειωθεί, όπως και οι κενές θέσεις εργασίας, ενώ ο ρυθμός παραγωγής στα εργοστάσια της χώρας επιβραδύνεται. Οι έμποροι λιανικής έχουν εφοδιαστεί με αποθέματα και θα πρέπει να τα διαθέσουν, πιθανώς με περικοπές τιμών, τους επόμενους μήνες.

Ακόμα κι έτσι, οι αξιωματούχοι της Fed είναι απρόθυμοι να κάνουν πρόβλεψη. Αρκετοί είπαν ότι πρέπει να δουν διαδοχικούς μήνες να κινείται ο πληθωρισμός προς το 2% πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για πολιτική χαλάρωσης.

«Θα έβλεπα να απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές πολιτικής για να περιοριστεί επαρκώς η οικονομία», δήλωσε η Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, σε μια συνέντευξη στις 5 Οκτωβρίου στο Bloomberg News. «Μας βλέπω να ανεβαίνουμε σε ένα επίπεδο που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά περιοριστικό για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και μετά να μένουμε εκεί μέχρι να φτάσουμε τον πληθωρισμό πραγματικά κοντά στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v