Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό αμερικανικό χτύπημα στην κινεζική τεχνολογική βιομηχανία

Ημιαγωγοί που κατασκευάζονται με αμερικανική τεχνολογία για χρήση σε τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστές υψηλής απόδοσης και υπερυπολογιστές πλέον μπορούν να πωληθούν στην Κίνα μόνο με άδεια εξαγωγής.

Σκληρό αμερικανικό χτύπημα στην κινεζική τεχνολογική βιομηχανία

Δύο χρόνια αφότου οι ΗΠΑ έπληξαν την Huawei με σκληρές κυρώσεις, τα έσοδα του κινεζικού τεχνολογικού ομίλου μειώθηκαν, έχασε την ηγετική του θέση στον εξοπλισμό δικτύου και τα smartphone και ο ιδρυτής της είπε στο προσωπικό ότι διακυβεύεται η επιβίωση της εταιρείας.

Τώρα, ολόκληρη η βιομηχανία τσιπ της Κίνας προετοιμάζεται για παρόμοιο πόνο καθώς η Ουάσιγκτον εφαρμόζει τα εργαλεία που έχουν δοκιμαστεί στην Huawei πολύ ευρύτερα, μεταδίδουν οι Financial Τimes.

Σύμφωνα με τους νέους ελέγχους εξαγωγών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ημιαγωγοί που κατασκευάζονται με αμερικανική τεχνολογία για χρήση σε τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστές υψηλής απόδοσης και υπερυπολογιστές μπορούν να πωληθούν στην Κίνα μόνο με άδεια εξαγωγής — κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να αποκτηθεί.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον απαγορεύει σε πολίτες ή οντότητες των ΗΠΑ να συνεργάζονται με κινέζους παραγωγούς τσιπ αν δεν λάβουν ειδική έγκριση. Το πακέτο περιορίζει επίσης αυστηρά τις εξαγωγές στην Κίνα εργαλείων κατασκευής τσιπ και τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κίνα για να αναπτύξει τον δικό της εξοπλισμό.

«Για να το θέσω ήπια, [οι κινεζικές εταιρείες] βασικά επιστρέφουν στη Λίθινη Εποχή», δήλωσε ο Szeho Ng, Διευθύνων Σύμβουλος της China Renaissance.

«Μπορείτε να δείτε την Huawei ως παράδειγμα», είπε ο Brady Wang, αναλυτής στον οίκο έρευνας αγοράς τεχνολογίας Counterpoint. Αν και η Huawei μπορούσε ακόμη να αποκτήσει ορισμένες προμήθειες, είπε, δεν είναι οι πιο προηγμένες αλλά αυτές προηγούμενης εποχής, κάτι που περιορίζει τη λειτουργικότητα των προϊόντων της. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v