Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις τουρκικές επενδύσεις βλέπει η EBRD φέτος

Μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος, από περίπου 2 δισ. πέρυσι, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ποια είναι η βασική αιτία.

Βουτιά στις τουρκικές επενδύσεις βλέπει η EBRD φέτος

Ο νέος δανεισμός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Τουρκία θα μπορούσε να μειωθεί έως και στο μισό φέτος, αποτέλεσμα της κρίσης της λίρας στις αγορές του εξωτερικού που ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση για να στηρίξει το νόμισμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επενδύσεις της EBRD στην Τουρκία μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ το 2022, από περίπου 2 δισ.  πέρυσι, δήλωσε η πρόεδρος της EBRD Odile Renaud-Basso σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα. Η τράπεζα είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στη χώρα.

Η πτώση της δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες πρόσβασης στη λίρα ως επενδυτής εξωτερικού. Η Renaud-Basso είπε ότι οι εταιρείες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν εκείνες που επικεντρώνονται στην εγχώρια αγορά της Τουρκίας, οι οποίες δεν κερδίζουν αρκετά έσοδα στο εξωτερικό για να πληρούν τις προϋποθέσεις για δανεισμό σε ξένο νόμισμα.

«Παλιότερα είχαμε πρόσβαση στην offshore αγορά της λίρας αλλά οι κανονισμοί κατέστησαν αδύνατη την πρόσβαση στο τοπικό νόμισμα τώρα», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v