Νέα έκθεση της Κομισιόν για τον κανονισμό περί τιτλοποιήσεων

Ο κανονισμός περί τιτλοποιήσεων έχει συμβάλει στην επίτευξη του βασικού στόχου για τη δημιουργία μιας αγοράς τιτλοποίησης που θα συνδράμει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τονίζει η Κομισιόν.

Νέα έκθεση της Κομισιόν για τον κανονισμό περί τιτλοποιήσεων

To πλαίσιο τιτλοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί ικανοποιητικά, παρόλο που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί η δυναμική ανάπτυξη της αγοράς, υποστηρίζει έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό για την Επιτροπή αποτελεί ένδειξη ότι ο κανονισμός περί τιτλοποιήσεων έχει συμβάλει στην επίτευξη του βασικού στόχου της νομοθεσίας του 2017 για τη δημιουργία μιας αγοράς τιτλοποίησης της Ε.Ε. που θα συνδράμει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, στην έκθεση προσδιορίζονται ορισμένες στοχευμένες βελτιώσεις στη λειτουργία του πλαισίου, ιδίως όσον αφορά την αναλογικότητα ορισμένων απαιτήσεων, οι οποίες θα τηρηθούν χωρίς αλλαγές στον ίδιο τον κανονισμό περί τιτλοποιήσεων.

Ειδικότερα, η έκθεση παρέχει καθοδήγηση σχετικά με ορισμένους τομείς του κανονισμού περί τιτλοποιήσεων, όπως το δικαιοδοτικό πεδίο εφαρμογής, και καλεί τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές να αναθεωρήσουν τα τεχνικά πρότυπα που αφορούν τις υποχρεώσεις διαφάνειας.

Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει και μια επισκόπηση των τρεχουσών και των επικείμενων εργασιών σχετικά με την προληπτική εποπτεία των τιτλοποιήσεων.

Η έκθεση βασίζεται στα πορίσματα ευρείας διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και στα στοιχεία που παρείχαν οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.

*Δείτε αναλυτικά την έκθεση στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v