Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για την παγκόσμια οικονομία

To ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας πιθανότατα θα συρρικνωθεί μέχρι το επόμενο έτος, προειδοποιεί το Ταμείο. Στο 2,7% βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023.

ΔΝΤ: Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για την παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023, λόγω των πιέσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων, τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν σημαντικά το επόμενο έτος.

Το Ταμείο είπε ότι οι τελευταίες του προβλέψεις δείχνουν ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας πιθανότατα θα συρρικνωθεί μέχρι το επόμενο έτος.

«Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ευρωζώνη θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας. «Εν ολίγοις, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα μοιάζει με ύφεση».

Το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεση ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το επόμενο έτος θα επιβραδυνθεί στο 2,7%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη 2,9% τον Ιούλιο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομία των ΗΠΑ, η Ευρώπη παλεύει με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και η Κίνα είναι αντιμέτωπη με συνεχή lockdown και αποδυνάμωση του στεγαστικού τομέα.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 25% η παγκόσμια ανάπτυξη να υποχωρήσει κάτω από το 2%. Μόνο μια φορά στα δέκα χρόνια καταγράφεται τόσο χαμηλή ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία τον τελευταίο μισό αιώνα, συγκεκριμένα το 1973, το 1981, το 1982, το 2009 και το 2020.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα 15% η παγκόσμια ανάπτυξη να υποχωρήσει κάτω από το 1% τελικά. Το επίπεδο αυτό θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με ύφεση και θα «ήταν πολύ, πολύ επώδυνο για πολλούς ανθρώπους» υπογράμμισε. «Δεν είμαστε ακόμα σε κρίση, αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλά» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ταμείο διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2% το 2022, λόγω του μεγαλύτερου από το αναμενόμενου ΑΕΠ στην Ευρώπη, αλλά ασθενέστερη επίδοση στις ΗΠΑ, μετά από ανάπτυξη 6,0% το 2021 για την παγκόσμια οικονομία.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος θα περιοριστεί στο 1,6% -μια υποβάθμιση 0,7 ποσοστιαίας μονάδας από τον Ιούλιο, αντανακλώντας την απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου. Το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 αμετάβλητη στο 1%.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε πριν από τη δημοσίευση των προβλέψεων του ΔΝΤ ότι η αμερικανική οικονομία «παραμένει αρκετά ανθεκτική, ακόμη και ενόψει ορισμένων σημαντικών παγκόσμιων αντίθετων ανέμων».

Ο Γκουρίνχας έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανούς κλυδωνισμούς στο χρηματοοικονομικό σύστημα. «Καθώς η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς φουρτουνιασμένα νερά, μπορεί να ξεσπάσει χρηματοοικονομική αναταραχή, παρακινώντας τους επενδυτές να αναζητήσουν προστασία σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, οδηγώντας το δολάριο ακόμα υψηλότερα» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v