Λευκός Οίκος: Η απόφαση ΟΠΕΚ+ διαταράσσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Σ. Αραβίας

Η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τη σχέση της με το Ριάντ μετά την απόφαση για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν απογοητεύτηκε».

Λευκός Οίκος: Η απόφαση ΟΠΕΚ+ διαταράσσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Σ. Αραβίας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναξιολογεί τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία αφότου ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής ότι αυτή είναι μια σχέση που πρέπει να συνεχίσουμε να επαναξιολογούμε, ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την επανεξετάσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στο CNN. 

Ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το μέλλον των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, πρόσθεσε ο Κίρμπι, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Μπομπ Μενέντες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ζήτησε χθες Δευτέρα πάγωμα της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ενώ κατηγόρησε το βασίλειο ότι βοηθάει στη συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν θα δώσω το πράσινο φως για οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ έως ότου το βασίλειο επανεκτιμήσει τη θέση του σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φτάνει πια», είπε ο Μενέντεζ σύμφωνα με τους Financial Times.

Άλλοι νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων Δημοκρατικών στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, καλούν το Κογκρέσο να εγκρίνει τη νομοθεσία «Nopec», η οποία εξουσιοδοτεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να κινείται νομικά υποθέσεις εναντίον του καρτέλ που καθορίζει τις τιμές πετρελαίου.

Ο Μπάιντεν απογοητεύτηκε από την απόφαση του ΟΠΕΚ+, είπε ο Κίρμπι, και «είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το πώς πρέπει να είναι η σχέση αυτή στο μέλλον».

«Νομίζω πως θα είναι πρόθυμος να αρχίσει σχετικές συνομιλίες αμέσως. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένει πολύ περισσότερο», είπε ο Κίρμπι. Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είναι θέμα συμφερόντων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v