Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγικό: Τα pushbacks, ο φράχτης και η ανοιχτή βαλκανική οδός

Για «ασύμμετρη» ασφάλεια των ελληνικών συνόρων, που συνίσταται σε παράνομες επαναπροωθήσεις αλλά και ανοιχτούς μεταναστευτικούς δρόμους προς Γερμανία, κάνει λόγο ο τύπος της χώρας. Τουρκικές υπερπτήσεις, επιθετικότητα και Κυπριακό σε γερμανικές σελίδες και ιστοσελίδες.

Προσφυγικό: Τα pushbacks, ο φράχτης και η ανοιχτή βαλκανική οδός

Η συζήτηση σχετικά με την προσφυγική «βαλκανική οδό» φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς, όπως επισημαίνει, ο αριθμός «παράτυπων εισόδων» μεταναστών και προσφύγων μέσω Βαλκανίων στη Γερμανία δείχνει να αυξάνεται και πάλι. Η εφημερίδα εστιάζει συγκεκριμένα και στην ελληνική πολιτική προστασίας των συνόρων: «Προκειμένου να κρατήσει τους αριθμούς σε χαμηλό επίπεδο, η Ελλάδα έχει στηριχτεί σε μια πολιτική που θα μπορούσε να ονομαστεί "ασύμμετρη προστασία των συνόρων". Στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες παρεμποδίζονται από το να εισέλθουν στη χώρα με ισχυρά (ή ακόμη και παράνομα) μέσα, τόσο διά θαλάσσης όσο και διά ξηράς. Η πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων (pushbacks) από την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και συνεπώς και το ελληνικό Δίκαιο είναι παράνομη, έχει καταγραφεί πολλές φορές. Ωστόσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται συστηματικά. Όσοι κατορθώσουν πλέον να φτάσουν στο εσωτερικό της χώρας, δεν παρεμποδίζονται ενεργά από το να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό τον Βορρά».

Το σύνθημα των χωρών της βαλκανικής οδού θα μπορούσε να είναι «Μην εμποδίζετε τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα. Ειδικά αν θέλουν να πάνε στη Γερμανία», σχολιάζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως, «στο πλαίσιο αυτής της ασύμμετρης ασφάλειας των συνόρων, η Ελλάδα επιδιώκει να επεκτείνει τον φράχτη στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία». Σύμφωνα με τη FAZ, πρόκειται για «ένα πολιτικό μήνυμα εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς, όπως ισχύει σχεδόν παντού, η σκληρή άμυνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης είναι δημοφιλής και στην Ελλάδα. Ακόμη και επί της πρωθυπουργίας του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα δεν ήταν καλές. Ωστόσο, με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο», αναφέρει η εφημερίδα.

Κυπριακό και τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο

«Σε ομιλία του την Κυριακή προς τους Ελληνοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καταφέρθηκε σκληρά εναντίον της ΕΕ και της πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Τουρκία», γράφει ο Γκερντ Χέλερ στην ιστοσελίδα Redaktionsnetzwerk Deutschland, αναφερόμενος στον χαιρετισμό του Αναστασιάδη στο πλαίσιο αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Μόρφου στον Αστρομερίτη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, η απειλή του Ερντογάν «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», έχει χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο αυτολεξεί και στο παρελθόν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Μάλιστα, «η φράση αυτή είναι κάτι σαν σλόγκαν στην Τουρκία, από τότε που τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού».

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Ελλάδα αναφέρει πως «τουρκικά πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν αρκετές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την Κίναρο, την Κανδελιούσα και τα Τριανήσια το Σαββατοκύριακο. […] Άλλα ελληνικά νησιά που επισκέπτονται όλο και συχνότερα πιλότοι του τουρκικού στρατού σε αναγνωριστικές πτήσεις είναι το Αγαθονήσι, όπου κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι, και το Φαρμακονήσι, με μόλις δώδεκα κατοίκους. Τα νησιά αυτά θεωρούνται από ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα ως πιθανοί στόχοι για μια τουρκική εισβολή».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v