Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Μπορώ να στείλω αέριο μέσω Nord Stream II

Το μπαλάκι στους Ευρωπαίους πετά ο Ρώσος πρόεδρος, μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς. Υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κόμβο αερίου στην Τουρκία. Η Γερμανία δεν θα λάβει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2, απαντάει το Βερολίνο.

Πούτιν: Μπορώ να στείλω αέριο μέσω Nord Stream II

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν ξαφνικά στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, οφείλονταν σε «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας». Συμπλήρωσε δε πως οι επιθέσεις στους αγωγούς, τις οποίες ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις αποκάλεσαν δολιοφθορά, αποτελούν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως το αέριο μπορεί να διοχετεύεται μέσω ενός εναπομείναντος άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, αλλά η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θέλει ή όχι να προμηθεύεται αέριο μέσω αυτού.

Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη.

Εγγυήσεις ζητά η Gazprom 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι εάν ο Nord Stream II πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, θα μπορεί άμεσα να ξεκινήσει την παροχή αερίου. «Η αποκατάσταση του Nord Stream I επίσης εξαρτάται από τη Siemens», πρόσθεσε, ζητώντας από την Ευρώπη να απαντήσει εάν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των αγωγών. «Θα πρέπει να μας δώσουν εγγυήσεις ασφαλούς εκμετάλλευσης των αγωγών», υπογράμμισε. 

Οσο δε για τον χρόνο αποκατάστασης των αγωγών, σημείωσε ότι θα απαιτηθεί χρονική περίοδος μεγαλύτερη του ενός έτους.  

Απειλή το πλαφόν στο πετρέλαιο

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα, υποστήριξε εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Σε ομιλία του σε ενεργειακό φόρουμ στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη. Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025, λέγοντας πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις. Χαιρέτισε επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και είπε πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποεπενδύει στο πετρέλαιο και το αέριο.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τον εφοδιασμό αερίου μέσω του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και να δημιουργήσει έναν μεγάλο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

Μιλώντας στη διάσκεψη Moscow Energy Week, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να διευρύνει τη γεωγραφία των εφοδιασμών με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ θα κινείται περαιτέρω προς διακανονισμούς εφοδιασμού σε τοπικά νομίσματα. Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας το περασμένο Σάββατο, υποστήριξε ακόμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε νωρίτερα ότι συνέλαβε πέντε Ρώσους και τρεις πολίτες της Ουκρανίας για την έκρηξη στη γέφυρα, την οποία ο Πούτιν έχει αποκαλέσει τρομοκρατική ενέργεια.

Η Γερμανία δεν θα λάβει αέριο μέσω Nord Stream 2

Δεν υπάρχει εμπάργκο που να εμποδίζει τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του οποίου οι ροές έχουν σταματήσει επί του παρόντος ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα Τετάρτη.

«Δεν υπάρχει εμπάργκο αερίου», είπε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γερμανία δεν θα λάβει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει τις προμήθειες.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε, ωστόσο, ότι εάν η Ρωσία ήθελε να επαναλάβει τις παραδόσεις φυσικού αερίου θα μπορούσε να το κάνει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v