Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιεί η Gazprom: Θα παγώσουν ευρωπαϊκές πόλεις

Οι αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες αλλά σε ημέρες μεγάλου ψύχους τα πράγματα θα είναι δύσκολα, προειδοποιεί ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας. Κίνδυνος και για τον επόμενο χειμώνα.

Προειδοποιεί η Gazprom: Θα παγώσουν ευρωπαϊκές πόλεις

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα μπορούσαν να παγώσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού κύματος ψύχους αυτόν τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η ήπειρος έχει σχεδόν γεμίσει τις αποθήκες αερίου, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom PJSC.

«Ο χειμώνας μπορεί να είναι σχετικά ζεστός, αλλά μια εβδομάδα ή πέντε ημέρες θα είναι αφύσικα κρύες και είναι πιθανό ολόκληρες πόλεις, Θεός φυλάξοι, να παγώσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller, στο Russian Energy Week στη Μόσχα.

Κατά τις ημέρες αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να στερηθεί περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσής της, είπε ο Miller, επικαλούμενος έρευνα αγνώστων αναλυτών.

Η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις στην περιοχή εδώ και μήνες μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Δύσης και του Κρεμλίνου, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, θυμίζει το Bloomberg. Η Gazprom προμήθευε προηγουμένως την Ευρώπη μεταξύ 600 και 1,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, κατά την περίοδο της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, είπε ο Μίλερ.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι σήμερα περίπου 91% πλήρη. Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι γεμάτες μόλις 5% τον Μάρτιο, όταν τυπικά τελειώνει η άντληση αερίου για τον χειμώνα, συμπλήρωσε. «Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί μέχρι τη στιγμή της έγχυσης αερίου;» αναρωτήθηκε αναφερόμενος στην προετοιμασία για τον χειμώνα του 2023 και του 2024. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v