Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική επένδυση €2,4 δισ. της Volkswagen στην Κίνα

Σε κοινοπραξία με την κινεζική Horizon Robotics για την κατασκευή προηγμένων τσιπ αυτόνομης και υποβοηθούμενης οδήγησης.

Τεχνολογική επένδυση €2,4 δισ. της Volkswagen στην Κίνα

Η Volkswagen θα επενδύσει 2,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κοινοπραξίας στην αυτόνομη οδήγηση με την κινεζική Horizon Robotics, ενισχύοντας την τεχνολογική παρουσία στη μεγαλύτερη αγορά της, γράφει το Bloomberg.

Η νέα μονάδα θα αναπτύξει συστήματα αυτοματοποιημένης και υποβοηθούμενης οδήγησης για την Κίνα, ενσωματώνοντας πολλές λειτουργίες σε ένα τσιπ για εξοικονόμηση κόστους και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, δήλωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η τεχνολογία θα κατασκευαστεί για τα μοντέλα με μπαταρίες που πωλούνται στην Κίνα, επιταχύνοντας την καινοτομία σε μια αγορά όπου οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο εγχώριες μάρκες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η κοινοπραξία «θα μας επιτρέψει να προσαρμόσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας ακόμη πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη συνέπεια στις ανάγκες των Κινέζων πελατών μας», δήλωσε ο Ραλφ Μπραντστέτερ, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της VW στην Κίνα. Η συνεργασία με την Horizon θα συμβάλει στην «επανατοποθέτησή μας στην κινεζική αγορά».

Η VW προσπαθεί να βελτιώσει την παρουσία της στην Κίνα, καθώς πρόκειται μεν για τη μεγαλύτερη αγορά της, όπου κατευθύνει το 40% των παραδόσεών της, ωστόσο πέρυσι οι πωλήσεις μειώθηκαν άνω του αναμενομένου.

Η Cariad, θυγατρική εταιρεία λογισμικού της VW, θα λάβει μερίδιο 60% στην κοινοπραξία ενώ η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το 2023. Η Cariad προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της μετά από προβλήματα ανάπτυξης λογισμικού που καθυστέρησαν αρκετά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής Porsche Macan

Η Horizon, με την υποστήριξη επενδυτών όπως η Intel, η Hillhouse Capital και η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων BYD, διαθέτει τεχνολογία που μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε, από αυτοκίνητα μέχρι έξυπνα ηχεία, ενώ ήδη έχει συνεργασία με την Audi, του Ομίλου Volkswagen. Ως μέρος της συμφωνίας, η VW θα λάβει μερίδιο στην εταιρεία, κερδίζοντας μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ θα επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία της κοινοπραξίας.

Η κίνηση της VW να κατασκευάζει προηγμένα τσιπ στην Κίνα για εγχώρια μοντέλα έρχεται σε μια περίοδο βαθιάς αναταραχής για την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ. Οι ΗΠΑ την Παρασκευή εισήγαγαν περιορισμούς στις συναλλαγές με την Κίνα, με στόχο να παρεμποδίσουν την ικανότητά της να αναπτύσσει τα πιο προηγμένα τσιπ.

Η αναπτυξιακή ικανότητα «στην Κίνα για την Κίνα» θα βοηθήσει στην προσφορά μιας «ανεξάρτητης λύσης για το μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cariad Ντιρκ Χίλγκενμπεργκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v