Καμπανάκι Λαγκάρντ για αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στην ευρωζώνη

Σε... προσγείωση κάλεσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Οικονομική επιβράδυνση, πληθωρισμός, πόλεμος και το στοίχημα της ανάκαμψης.

Καμπανάκι Λαγκάρντ για αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στην ευρωζώνη

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη κινδυνεύει από την οικονομική επιβράδυνση και τον πληθωρισμό που εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους τομείς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης ασκούν πίεση στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους εταιρειών και νοικοκυριών», δήλωσε η Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

«Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται πως εξακολουθούν να προσβλέπουν σε αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αποδειχτούν υπερβολικά αισιόδοξα», είπε.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι οι αξιωματούχοι βλέπουν «πρώιμα σημάδια αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση».

 

 

Οικονομολόγοι αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ευρωζώνη θα γλιστρήσει στην ύφεση, καθώς οι καταναλωτές πλήττονται από τον διψήφιο πληθωρισμό και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη «οφείλονται κατά κύριο στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία».

Επίσης, γράφει το Bloomberg, πρόσθεσε εκ νέου ότι «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις, ανάλογα και με τα δεδομένα κάθε φορά».

Η Λαγκάρντ ακόμη τόνισε: «Οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, αφενός λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους και της συμφόρησης στην προσφορά, αφετέρου λόγω ανάκαμψης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών».

«Με την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, το επίκεντρο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να στραφεί σταδιακά προς μέτρα που διατηρούν τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v