Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Σήμα κινδύνου από Γερμανία για επιστροφή της μάσκας

Καμπανάκι από τον επικεφαλής της Ενωσης Νοσοκομείων. Αυξάνονται τα κρούσματα, πλησιάζουν σε ρεκόρ. Επεμβάσεις και θεραπείες ακυρώνονται, νοσούν και οι εργαζόμενοι. Εκκληση για υποχρέωση μάσκας.

Πανδημία: Σήμα κινδύνου από Γερμανία για επιστροφή της μάσκας

Να επαναφέρει την υποχρέωση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους πιέζει την κυβέρνηση ο επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Νοσοκομείων, καθώς ο μεγάλος αριθμός λοιμώξεων από την Covid-19 έχει καταστήσει «αδύνατες» τις κανονικές λειτουργίες των νοσοκομείων.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τόσους ασθενείς με κορωνοϊό όσους είχαμε σε περιόδους αιχμής φέτος», δήλωσε ο Gerald Gass, επικεφαλής της Ενωσης.

Οπως μεταδίδει η DW, με τον αριθμό των μολύνσεων να συνεχίζει να αυξάνεται στη Γερμανία, είπε ότι τα νοσοκομεία «θα πρέπει πιθανότατα να ανακοινώσουν νέο αριθμό-ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα».

Ποια είναι η κατάσταση στα γερμανικά νοσοκομεία;

Ο Gass σημείωσε ότι όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι άρρωστοι. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός αναπνευστικών ασθενειών πέρα από τον κορωνοϊό έχει επίσης συμβάλει στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Στα μισά περίπου νοσοκομεία στη Γερμανία, πρόσθεσε, «οι προγραμματισμένες επεμβάσεις και θεραπείες έχουν ήδη αναβληθεί, κλίνες κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού και τα νοσοκομεία πρέπει να αποσυρθούν προσωρινά από την επείγουσα περίθαλψη».

«Οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τα περιφερειακά τμήματα υγείας για να δουν πού χρειάζονται υποχρεωτικά μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε συγκεντώσεις με μεγάλο πλήθος», είπε.

Ο επικεφαλής της ένωσης νοσοκομείων δήλωσε επίσης ότι δεν είναι μόνο θέμα κανονισμών και απαιτήσεων αλλά «κάνει έκκληση στον κόσμο να φορά εθελοντικά μάσκες για προληπτικούς σκοπούς και να επωφελείται από τους συνιστώμενους εμβολιασμούς».

Ποια είναι η κατάσταση με τις μάσκες στη Γερμανία αυτή τη στιγμή;

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας έχει προηγουμένως ζητήσει από τα 16 κρατίδια της χώρας να επαναφέρουν την εντολή μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, η απόφαση για να γίνει αυτό θα ληφθεί τελικά σε κρατικό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει ακολουθήσει μια προσέγγιση αναμονής, με τις μάσκες να είναι υποχρεωτικές μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα γηροκομεία και στα νοσοκομεία.

Μόνο το Βερολίνο και το Βραδεμβούργο μέχρι στιγμής εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τις υποχρέωση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ η Κάτω Σαξονία θα εισαγάγει περιορισμούς με βάση τον αριθμό των μολύνσεων.

Τι αριθμούς Covid έχει η Γερμανία αυτή τη στιγμή;

Το Ινστιτούτο Robert Koch, το οποίο παρέχει τα στατιστικά στοιχεία για τις λοιμώξεις από την Covid-19 στη Γερμανία, δήλωσε το Σάββατο ότι ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους είναι 731,9, ελαφρώς μειωμένος από τον αριθμό των 760,1 μολύνσεων της προηγούμενης ημέρας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των λοιμώξεων είναι πιθανότατα υψηλότερος καθώς πολλοί δεν κάνουν πλέον τεστ PCR για να μάθουν εάν έχουν Covid-19, επομένως δεν εμφανίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ο υπουργός Υγείας πιστεύει ότι ο αριθμός είναι πιθανώς τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ταυτόχρονα, επειδή πολλοί στη Γερμανία είχαν εμβολιαστεί ή έχουν ήδη αναρρώσει από την Covid, ο αριθμός εκείνων που νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν είναι πολύ μικρότερος από ό,τι ήταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v