Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελόνι-Μπερλουσκόνι ερίζουν για τις υπουργικές καρέκλες

Λίγο πριν δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην νικήτρια των εκλογών, Τζόρτζια Μελόνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν τα έχουν βρει στη μοιρασιά των υπουργικών θώκων.

Μελόνι-Μπερλουσκόνι ερίζουν για τις υπουργικές καρέκλες

Η Ιταλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στο δρόμο για την σύσταση της νέας κυβέρνησης. Η ένταση ανάμεσα στην Τζόρτζια Μελόνι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζεται. O Καβαλιέρε φέρεται να έχει ζητήσει από την πρόεδρο των Αδελφών της Ιταλίας, τα υπουργεία Eξωτερικών, Tηλεπικοινωνιών, Δικαιοσύνης και Υγείας. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία τρία όμως υπάρχουν προβλήματα.

Ο «μίστερ τιβί» θέλει να εξασφαλίσει, με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι δεν πρόκειται να αναγκαστεί να ξαναεγκαταλείψει την Γερουσία, σε περίπτωση νέας καταδίκης. Παράλληλα, θέλει να διατηρήσει αλώβητη την τηλεοπτική του αυτοκρατορία.

Η Τζόρτζια Μελόνι όμως συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα ότι κέρδισε τις εκλογές και έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την νέα κυβερνητική ομάδα. O γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, μετά την ανταγωνιστική στάση της προεκλογικής περιόδου, τις τελευταίες ημέρες δείχνει να έχει προσαρμοστεί στην νέα αυτή πραγματικότητα, με στόχο την όσο γίνεται ισχυρότερη παρουσία του κόμματός του στην νέα κυβερνητική ομάδα.

Την επίδειξη δύναμης προτιμά η Μελόνι

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ματαρέλα, είναι πιθανό να δοθεί στην Μελόνι το Σάββατο 22 του μηνός. Και μετά από δυο ημέρες, να ορκιστεί στο μέγαρο Κυρινάλιο. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο Ιταλός πρόεδρος (ο οποίος έχει δικαίωμα να προβάλει βέτο επί συγκεκριμένων υποψήφιων υπουργών) κρίνει ότι η λίστα που θα του παρουσιάσει η Μελόνι, αποτελείται από προσωπικότητες με κατάλληλο προφίλ και ικανότητες.

Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ Πέμπτης και Παρασκευή, η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον υπηρεσιακό, τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χειρίσθηκε, έως τώρα, όλα τα κύριας σημασίας «ντοσιέ», αρχίζοντας από το ενεργειακό.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι: η Μελόνι θα συνεχίσει να επιλέγει πρόσωπα που μπορεί να διχάσουν, όπως συνέβη με τους νέους προέδρους της βουλής και της γερουσίας, Φοντάνα και Λα Ρούσα; Στα λόγια, η νικήτρια των πρόσφατων γενικών εκλογών υπόσχεται ότι θέλει να ενώσει τους Ιταλούς αλλά, έως τώρα επέλεξε μια συνεχή επίδειξη δύναμης. Σύμφωνα με τον Τύπο σχεδόν όλοι οι έμπειροι τεχνοκράτες στους οποίους πρότεινε να αναλάβουν υπουργεία-κλειδί, απάντησαν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v