Τι φοβούνται οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ενημέρωσαν τη Βουλή για σενάρια ρωσικών πυρηνικών χτυπημάτων καθώς και για την πιθανότητα διάπραξης πολιτικών δολοφονιών επί γερμανικού εδάφους. Πιο «αδύναμες» οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά χωρίς διάθεση για συμβιβασμό, εκτιμούν.

Τι φοβούνται οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι αρχηγοί της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας (BND) της Γερμανίας Μπρούνο Καλ, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος (BfV) Τόμας Χάλντενβανγκ και της υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας (MAD) Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία όπως και για το ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Oι Καλ και ο Χάλντενβανγκ έκαναν αντίστοιχες δηλώσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο δημόσια για να ακούσει εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο αρχηγός της BfV δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού» σε όλους τους τομείς πολιτικής και ενέχει άμεση απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας στο εσωτερικό της. Ο Χάλντενβανγκ δήλωσε ότι τον Απρίλιο απελάθηκαν 40 Ρώσοι κατάσκοποι από τη Γερμανία, «αλλά δεν είναι μόνο αυτό».

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής της Bfv, «το επιχειρησιακό επίπεδο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία μειώθηκε», ενώ η Bfv έχει επεξεργαστεί σενάρια που εξετάζουν το ενδεχόμενο «να οργανωθούν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας».

Ο Καλ προειδοποίησε το γερμανικό κοινοβούλιο και για το ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει «υποστρατηγικά πυρηνικά όπλα». Κατά την άποψη του επικεφαλής της BND, η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να επιβάλει στην Ουκρανία ειρήνη με δυσμενείς όρους. Από τη ρωσική πλευρά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμβιβασμό, ισχυρίζεται.

Οι δηλώσεις του συνιστούν μόνο υποθέσεις. Η BND δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, διευκρινίζει το περιοδικό Spiegel.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v