Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πενήντα μέτρα έχουν καταστραφεί στον Nord Stream 1

Η σουηδική αστυνομία και εισαγγελείς υποπτεύονται ότι οι διαρροές στους αγωγούς τον Σεπτέμβριο είναι πράξη δολιοφθοράς. Ισχυρές εκρήξεις πριν από τις διαρροές βλέπει και η Δανία. Λυγισμένο μέταλλο δείχνει βίντεο.

Πενήντα μέτρα έχουν καταστραφεί στον Nord Stream 1

Ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον ραγισμένο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε την Τρίτη η σουηδική εφημερίδα Expressen, αφού κινηματογράφησε, όπως είπε, τις πρώτες δημοσιοποιημένες εικόνες της ζημιάς.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η σουηδική αστυνομία και εισαγγελείς υποπτεύονται ότι οι διαρροές που εμφανίστηκαν στο Nord Stream 1 και τον Nord Stream 2 στις 26 Σεπτεμβρίου προκλήθηκαν από σκόπιμες υποθαλάσσιες εκρήξεις και ερευνούν την υπόθεση ως πράξη δολιοφθοράς.

Το βίντεο της Expressen, που καταγράφηκε με ένα μικρό τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα ή υποθαλάσσιο drone, έδειξε λυγισμένο μέταλλο και έναν ορθάνοιχτο αγωγό σε θολά νερά στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.

Ισχυρές εκρήξεις πριν τις διαρροές σύμφωνα με έρευνα της Δανίας

Μια προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας που βρίσκεται στη Δανία δείχνει ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κοπεγχάγης την Τρίτη και μεταδίδει το Reuters.

Η περαιτέρω έρευνα των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα διεκπεραιωθεί από κοινού από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών της Δανίας.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα τρέξει η διεθνής συνεργασία με π.χ. τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», δήλωσε η αστυνομία της Κοπεγχάγης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v