Άντ. Μπλίνκεν: Η Κίνα έχει αποφασίσει να καταλάβει ταχύτερα την Ταϊβάν

«Υπήρξε μια αλλαγή στην προσέγγιση από το Πεκίνο προς την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια», υποστηρίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Δεν αποδέχεται πλέον το υφιστάμενο status quo.

Άντ. Μπλίνκεν: Η Κίνα έχει αποφασίσει να καταλάβει ταχύτερα την Ταϊβάν

Η Κίνα πήρε την απόφαση να καταλάβει την Ταϊβάν σε «πολύ ταχύτερο χρονοδιάγραμμα» από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αφότου ο ηγέτης της Κίνας επανέλαβε την πρόθεσή του να καταλάβει το νησί με τη βία, εάν χρειαστεί.

«Υπήρξε μια αλλαγή στην προσέγγιση από το Πεκίνο προς την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια», είπε ο Μπλίνκεν σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Τα σχόλια του κορυφαίου διπλωμάτη της Αμερικής τη Δευτέρα έρχονται καθώς η Κίνα διεξάγει το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος και αφού ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χρησιμοποίησε την ομιλία του την Κυριακή για να πει ότι «οι τροχοί της ιστορίας κινούνται προς την επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν. Ενώ τα ειρηνικά μέσα είναι προτιμότερα, πρόσθεσε ο Σι, «επιφυλασσόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Κίνα είχε λάβει μια «θεμελιώδη απόφαση ότι το status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό και ότι το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση σε ένα πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Αν και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν κατηγορήσει τακτικά την Κίνα ότι διαβρώνει την ισορροπία δυνάμεων στα στενά της Ταϊβάν, τα σχόλια για τις προθέσεις του Πεκίνου σε σχέση με εισβολή είναι λιγότερο συνηθισμένα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε ερώτηση τη Δευτέρα σχετικά με το εάν τα σχόλια του Μπλίνκεν αντικατοπτρίζουν οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση ότι η Κίνα έχει προχωρήσει στην ατζέντα της για την κατάληψη της Ταϊβάν. 

Η Ταϊβάν είναι το κύριο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι εντάσεις στην περιοχή παρέμειναν οξυμένες από τότε που η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε το νησί τον Αύγουστο, ωθώντας την Κίνα να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις και να εκτοξεύσει πυραύλους στα νερά γύρω από την Ταϊβάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v