Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ηπια» ύφεση α λα 1990 την επόμενη άνοιξη στις ΗΠΑ βλέπει η Fitch

Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,5% το 2023, από 1,5% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Πού θα φτάσει η ανεργία.

«Ηπια» ύφεση α λα 1990 την επόμενη άνοιξη στις ΗΠΑ βλέπει η Fitch

Υποβαθμίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch τις προβλέψεις ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για φέτος και του χρόνου, ενώ προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμός θα οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση όπως αυτή του 1990, σύμφωνα με το CNN.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να αυξηθεί μόλις κατά 0,5% το επόμενο έτος, από 1,5% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι της Fitch αναμένουν ότι η ύφεση στη χώρα θα είναι αρκετά ήπια και η ανεργία θα αυξηθεί από 3,5% σήμερα σε 5,2% το 2024, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Θα είναι ωστόσο λιγότερες από εκείνες που χάθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες υφέσεις, αναφέρει η έκθεση.

Η Fitch πιστεύει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα «στεγνώσει» το εισόδημα των νοικοκυριών το επόμενο έτος, συρρικνώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες, το οποίο θα οδηγήσει σε ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, προστίθεται στην έκθεση.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να αυξάνονται, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα πραγματοποιήσει τέταρτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v