Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωβουλή-Frontex: Ανησυχία για τα pushbacks μεταναστών στην Ελλάδα

Αρνείται να εγκρίνει τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Frontex για το 2020. Ικανοποίηση για την αντικατάσταση του πρώην διευθυντή και τις μεταρρυθμίσεις. “Μεγάλη νίκη” χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόφαση.

Ευρωβουλή-Frontex: Ανησυχία για τα pushbacks μεταναστών στην Ελλάδα

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τα πορίσματα της έρευνας και το μέγεθος των σοβαρών παραπτωμάτων και άλλων παρατυπιών που διαπίστωσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ, με ιδιαίτερες αναφορές για τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα. 

«Ο Οργανισμός δεν προστάτευσε τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, συμμετείχε στις παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέρει το Κοινοβούλιο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την απόφαση να συζητήσει το βράδυ της Δευτέρας, εκτός ημερησίας διατάξεως, την έκθεση της OLAF για τη δράση της Frontex, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της εν λόγω έκθεσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Οι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να ολοκληρώσουν την λεγόμενη «διαδικασία απαλλαγής» για το 2020 για τη Frontex και το Συμβούλιο. Ψήφισαν 345 ευρωβουλευτές υπέρ της σύστασης της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρνηθεί τη χορήγηση απαλλαγής στη Frontex, ενώ 284 ψήφισαν κατά της πρότασης (δηλ. υπέρ της χορήγησης απαλλαγής) και 8 απείχαν.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τα πορίσματα της έρευνας και το μέγεθος των σοβαρών παραπτωμάτων και άλλων παρατυπιών που διαπίστωσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF) υπό τη διαχείριση του προηγούμενου εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού, ο οποίος παραιτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022 μετά τη δημοσίευση της σχετικής αποκαλυπτικής έκθεσης.

Ο Οργανισμός δεν προστάτευσε τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, συμμετείχε στις παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέρει το Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τον αποτροπιασμό τους σχετικά με την αυτοκτονία μέλους του προσωπικού, η οποία «σχετίζεται με εικαζόμενες πρακτικές σεξουαλικής παρενόχλησης» και σημειώνουν ότι το 2020 αναφέρθηκαν 17 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, εκ των οποίων οι 15 έκλεισαν χωρίς περαιτέρω διερεύνηση.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τον διορισμό της νέας προσωρινής διευθύντριας της Frontex τον Ιούλιο του 2022, για τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί και για τις θετικές αλλαγές όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Χαιρετίζουν τον νέο τρόπο διαχείρισης εντός του Οργανισμού, ο οποίος προσπαθεί να τον καταστήσει ασφαλή χώρο εργασίας που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν δημόσια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα στον Οργανισμό ενδέχεται να είναι βαθύτερης διαρθρωτικής φύσης και να ξεπερνούν την αμέλεια και τα λάθη μεμονωμένων ατόμων, όπως διατείνεται το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Το σημείο αυτό τονίστηκες από πολλούς ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί ευθύνης της Frontex για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Από την άλλη, πολλοί ομιλητές τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης της απαλλαγής, αναφερόμενοι στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στη Frontex και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τις προϋποθέσεις που έθεσε το Κοινοβούλιο στην προηγούμενη έκθεσή του.

Επιχειρήσεις της Frontex στην Ουγγαρία και την Ελλάδα

Στην έκθεσή τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Frontex δεν έχει εφαρμόσει ορισμένες από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, ζητούν την αναστολή των δραστηριοτήτων στήριξης της Frontex στην Ουγγαρία (επιστροφές), δεδομένης της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των ΜΜΕ που είχαν πρόσβαση στην έκθεση της OLAF, σύμφωνα με την οποία η πρώην εκτελεστική ηγεσία του Οργανισμού ήταν ενήμερη για παράνομες επαναπροωθήσεις και στήριζε και συμμετείχε στη χρηματοδότησή τους, και παροτρύνει την Επιτροπή να αναλάβει σοβαρή ευθύνη και να λάβει σαφή μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις και να καταστήσει τους οργανισμούς και τους φορείς της ΕΕ υπόλογους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκφράζει επίσης περαιτέρω ανησυχία για το γεγονός ότι (σύμφωνα με αναφορές) διερμηνέας που απασχολείται από τον Οργανισμό δέχθηκε επίθεση από Έλληνες συνοριοφύλακες, μαζί με τουλάχιστον 100 υπηκόους τρίτων χωρών, και στη συνέχεια εξαναγκάστηκε να διασχίσει τα σύνορα προς την Τουρκία και καλεί τον Οργανισμό και τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την έρευνα και να επιβάλουν κυρώσεις για κάθε πιθανό παράπτωμα.

Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Το Κοινοβούλιο χορηγεί απαλλαγή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την οποία είχε αναβάλει αρχικά τον Μάιο.

Όπως συμβαίνει για πάνω από μία δεκαετία, οι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να εγκρίνουν την απαλλαγή του Συμβουλίου, λόγω της έλλειψης συνεργασίας του θεσμικού οργάνου.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκάλυψη επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα - Μεγάλη νίκη η απόφαση του ΕΚ 

“Μεγάλη νίκη της Αριστεράς” χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συζητήσει αργά χτες βράδυ, εκτός ημερησίας διατάξεως, την Έκθεση της OLAF για τη δράση της FRONTEX, μετά από αίτημα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (THE LEFT) σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της εν λόγω έκθεσης.

Η Έκθεση της OLAF(Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «σε καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη δράση της Frontex».

Καταγγέλλεται επίσης ότι «η Τουρκία αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα εργαλειοποίησης» του ανθρώπινου πόνου και της ανάγκης των προσφύγων για ασφάλεια, άσυλο και ένα καλύτερο μέλλον.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται ότι στην έκθεση της OLAF «καταγράφονται πιέσεις των ελληνικών Αρχών σε αξιωματούχους της Frontex για να συγκαλύψουν επαναπροωθήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v