Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη φορά αντιμέτωπη με ερωτήσεις βουλευτών η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Η Λιζ Τρας έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία.

Τρίτη φορά αντιμέτωπη με ερωτήσεις βουλευτών η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Βαθιά αποδυναμωμένη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα έρθει σήμερα αντιμέτωπη με τους βουλευτές για πρώτη φορά μετά την εγκατάλειψη του οικονομικού της προγράμματος, μια δοκιμασία για την ικανότητά της να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της.

Πρόκειται μόλις για την τρίτη φορά που θα αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των Βρετανών βουλευτών, αλλά το ζήτημα της πολιτικής επιβίωσης της Τρας ήδη έχει τεθεί.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την οικονομική και πολιτική θύελλα που προκλήθηκε η 47χρονη Τρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις μεγάλες μειώσεις φόρων που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το καλοκαίρι.

Στη σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου η Τρας θα μιλήσει για πρώτη φορά μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο BBC, στην οποία δήλωσε ότι «λυπάται» για «τα λάθη» της, όμως υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Ωστόσο είναι αμφίβολο αν είναι σε θέση να αλλάξει την κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, μόνο ένας Βρετανός στους δέκα έχει θετική άποψη για την Τρας και ένας στους πέντε ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Και το 55% των μελών του κόμματός της εκτιμούν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 38% να επιθυμεί να μείνει στη θέση της. Το 32% δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ το 23% θα προτιμούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Κανένας προφανής διάδοχος

Η κρίση ξεκίνησε με την παρουσίαση στα τέλη Σεπτεμβρίου του «μίνι προϋπολογισμού» από τον τότε υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ, ο οποίος προέβλεπε μαζικές μειώσεις φόρων και μεγάλες επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας, προκαλώντας ανησυχία για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών της Βρετανίας.

Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν. Η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να επέμβει για να αποτρέψει να ξεσπάσει οικονομική κρίση.

Εσπευσμένα την Παρασκευή ο Τζέρεμι Χαντ διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών και τη Δευτέρα πήρε πίσω σχεδόν όλα τα σχέδια για μείωση φόρων.

Η Τρας παρακολούθησε σιωπηλή την παρουσίαση του Χαντ στο κοινοβούλιο και έστειλε την υπουργό Πένι Μόρντοντ, αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, να απαντήσει στην αντιπολίτευση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι αγορές φάνηκε να ηρεμούν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε την επιστροφή «στην δημοσιονομική πειθαρχία». Όμως πέρα από αυτό όλα παραμένουν ανοικτά και οι επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι με μια επιστροφή στην λιτότητα να εγείρει φόβους για επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο αυξανόμενος πληθωρισμός και για ύφεση.

Ήδη πέντε βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ζητήσει δημοσίως από την Τρας να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Καθώς δεν υπάρχει κάποιος προφανής διάδοχος, οι Συντηρητικοί διστάζουν να ξεκινήσουν μια νέα και μακρά διαδικασία διορισμού νέου επικεφαλής και προσπαθούν να καταλήξουν ομόφωνα σε ένα όνομα, αλλά και αυτό δεν φαίνεται ότι θα συμβεί σύντομα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v