Συμπαραγωγή όπλων ΗΠΑ-Ταϊβάν στα σκαριά

Στόχος -όχι εύκολος- η παράδοση ως το 2027, καθώς εκτιμάται ότι τότε η Κίνα θα έχει την ικανότητα να καταλάβει το νησί. Προκαταρκτικές συνομιλίες, πρακτικά εμπόδια.

Συμπαραγωγή όπλων ΗΠΑ-Ταϊβάν στα σκαριά

Σχέδιο συμπαραγωγής όπλων με την Ταϊβάν επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Nikkei Asia, με στόχο να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα οπλικών συστημάτων σχεδιασμένων στις ΗΠΑ και να επιταχυνθεί η μεταφορά τους στο νησί για να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύς έναντι της Κίνας.

Οι αρχικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Είναι πιθανό επίσης οι αμερικανικές εταιρείες να παράσχουν τεχνολογία για την κατασκευή όπλων στην Ταϊβάν ή να τα παράγουν στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν. 

Γενικά, απαιτούνται αρκετά χρόνια από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει έγκριση για πώληση όπλων μέχρι να ολοκληρωθεί η παράδοση. Ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι η Κίνα μέχρι το 2027 μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβει την Ταϊβάν, πράγμα που σημαίνει ότι απομένει περιορισμένος χρόνος για να βελτιωθούν οι ικανότητες αυτοάμυνας του νησιού.

Η ταχεία αύξηση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, ωστόσο, έχει καταστήσει δύσκολο να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ μόνες τους στην παγκόσμια ζήτηση. 

Τον Μάιο, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αποκάλυψε ότι είχε προγραμματίσει να παραλάβει το κινητό σύστημα αεράμυνας Stingers σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο του 2026, αλλά ο ρυθμός παράδοσης μπορεί να μειωθεί ή το περιεχόμενο της παραγγελίας να τροποποιηθεί. Η παράδοση των αντιπυραυλικών συστημάτων HIMARS αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027 και των αντιπυραυλικών συστημάτων Harpoon το 2028. Τα Stingers και HIMARS κατασκευάζονται αντίστοιχα από τους αμερικανικούς αμυντικούς γίγαντες Raytheon Technologies και Lockheed Martin.

Σύμφωνα με έγγραφα του Κογκρέσου που επικαλείται το Nikkei, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ολοκληρώσει την παράδοση τουλάχιστον 10 πωλήσεων που έχουν εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2019, ύψους πάνω από 13 δισ. δολάρια.

Ο Ντέιβιντ Σακς, ερευνητής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, τονίζει ότι η συμπαραγωγή μπορεί να είναι χρήσιμη όχι μόνο για την επιτάχυνση της μεταφοράς όπλων στην Ταϊβάν, αλλά και για να ενθαρρύνει το νησί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του.

«Υπάρχει αντίσταση στην Ταϊβάν για τη σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, επειδή υπάρχει η αίσθηση ότι τα χρήματα φεύγουν από την οικονομία», είπε. «Η διασφάλιση ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα παραμείνει στην Ταϊβάν και θα πάει σε τοπικούς προμηθευτές ελπίζουμε πως θα αναιρέσει αυτή την άποψη και θα διευκολύνει την αύξηση των αμυντικών δαπανών».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέτει επίσης τις βάσεις για να ενθαρρύνει συμμάχους και εταίρους να παρέχουν βοήθεια στην Ταϊβάν. 

Σε συνέντευξή της στο CNN τον Σεπτέμβριο, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας τόνισε: «Όλοι οι σύμμαχοί μας πρέπει να βεβαιωθούν ότι η Ταϊβάν είναι σε θέση να αμυνθεί». Η Γαλλία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν στρατιωτικά με την Ταϊβάν, με φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη.

Η Κίνα πιθανότατα θα αντιτεθεί σφόδρα στην αμυντική υποστήριξη της Ταϊβάν από πλευράς ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v