Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Τρας, πώς θα γίνει η διαδικασία

Φαβορί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο Ρίσι Σουνάκ. Σενάρια για επιστροφή Μπόρις Τζόνσον. Ποια άλλα ονόματα ακούγονται για διάδοχοι. Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Τρας, πώς θα γίνει η διαδικασία

Ο Ρίσι Σουνάκ θεωρείται ο πιθανότερος υποψήφιος να διαδεχτεί την Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τη William Hill, αλλά δυνατά «παίζουν» και τα ονόματα των Πένι Μόρνταντ και Μπεν Ουάλας.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αίσθηση κάνει η πληροφορία των Times ότι, «για λόγους εθνικού συμφέροντος» ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ο πρώην έκπτωτος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η πρώην υπουργός Εσωτερικών που υπέβαλε χθες την παραιτήση της, αναμένεται σύμφωνα με τους Financial Times να δεχθεί πιέσεις από υποστηρικτές να βάλει υποψηφιότητα για την αρχηγία των Τόρις ως εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. 

Στη λίστα υπάρχουν των υποψήφιων διαδόχων υπάρχουν ακόμα οι Κέμι Μπάντενοχ και Γραντ Σαπς.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στον νυν υπουργό Οικονομικών και πρεσβευτή της οικονομικής και πολιτικής ορθοδοξίας, Τζέρεμι Χαντ, ωστόσο, εκπρόσωπός του έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.

Ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της «Επιτροπής 1922» των βουλευτών των Τόρις ανακοίνωσε ότι περιμένει να έχει εκλεγεί ο νέος ηγέτης του κόμματος ώς τις 28 Οκτωβρίου.

Όπως επισήμανε, οι υποψήφιοι για τη διαδοχή της Τρας θα πρέπει να έχουν στήριξη από τουλάχιστον 100 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 357 βουλευτές των Τόρις στο κοινοβούλιο, το οποίο σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων είναι τρεις. 

Αν υπάρξουν μόνο δύο υποψήφιοι, τότε θα εκλεγούν σε διαδικτυακή ψηφοφορία από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή. 

Αν υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος, τότε μπορεί να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός τη Δευτέρα, τόνισε ο Μπρέιντι. 

Η όλη διαδικασία θα έχει σε κάθε περίπτωση ολοκληρωθεί ώς τις 28 Οκτωβρίου, σημείωσε ο ίδιος. 

Εν τω μεταξύ, αίτημα για πρόωρες γενικές εκλογές υπέβαλαν οι Εργατικοί, και γρήγορα συμφώνησαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη η Τρας είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία, μόλις 44 ημέρας μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Πρόκειται για την πιο βραχύβια πρωθυπουργική θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε διάγγελμά της, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, η Τρας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο πως θα παραιτηθεί.

«Εκλέχτηκα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας. Οικογένειες και επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας. Και η χώρα μας έχει μείνει πίσω επί μακρόν από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε η Τρας.

«Εκλέχτηκα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω αυτό. Πήραμε μέτρα για τους λογαριασμούς στην ενέργεια και τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Και παρουσιάσαμε ένα όραμα για μια οικονομία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών φόρων, που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες που πρόσφερε το Brexit. Αναγνωρίζω ωστόσο ότι δεδομένης της κατάστασης δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εκλέχτηκα από το Συντηρητικό Κόμμα», τόνισε.

Το προφίλ των υποψήφιων διαδόχων

Ρίσι Σουνάκ: Ο αντίπαλος της Τρας στην τελική κούρσα της διαδοχής μετά την αποπομπή του Μπόρις Τζόνσον προέβλεψε σωστά το χάος που θα ακολουθούσε στις αγορές αν εφαρμοζόταν το οικονομικό πρόγραμμα της τελευταίας. Ωστόσο, πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση του Τζόνσον ενώ υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον τεράστιο προσωπικό του πλούτο.

Πένι Μόρνταντ: Η τρέχουσα πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων είναι δημοφιλής στη βάση των Τόρις, ενώ είχε φτάσει μακριά στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση για την αντικατάσταση του Τζόνσον. Πρέπει, ωστόσο, να πείσει το κόμμα ότι είναι αξιόπιστη στη διαχείριση της οικονομίας.

Μπόρις Τζόνσον: Πρέπει να επιστρέψει κανείς στη δεκαετία του 1970 και στον Χάρολντ Γουίλσον των Εργατικών για να βρει τον τελευταίο πρωθυπουργό που επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αλλά ο Τζόνσον αψηφούσε πάντοτε τους νόμους της πολιτικής βαρύτητας. Συνεχίζει να χαίρει εκτίμησης μεταξύ κάποιων βουλευτών και μελών του κόμματος που πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να είχε αποπεμφθεί.

Μπεν Γουάλας: Ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται ως μια ασφαλής επιλογή που μπορεί να έχει απήχηση στο τμήμα του κόμματος που πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και έχει διαμηνύσει ότι θέλει να κρατήσει τη θέση του.

Σουέλα Μπρέιβερμαν: Παραιτήθηκε την Τετάρτη από υπουργός Εσωτερικών. Εχει απήχηση στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Είναι πιθανότερο να λάβει μέρος στην κούρσα διαδοχής για να εξασφαλίσει μια θέση στην νέα κυβέρνηση.

Κέμι Μπάντενοχ: Η τρέχουσα υπουργός Εμπορίου, είχε κοντραριστεί με την Τρας, τον Σουνάκ και τους υπόλοιπους το καλοκαίρι. Είναι δημοφιλής στη βάση του κόμματος.

Γκραντ Σαπς: Διαδέχτηκε την Μπρέιβερμαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Υποστηρικτής του Σουνάκ στην προηγούμενη αναμέτρηση. Οι υποστηρικτές του τονίζουν τις επικοινωνιακές του ικανότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v