Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ προετοιμάζεται για νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Ρωσία προσπαθεί να προκαλέσει ένα «κύμα μετεγκατάστασης».

Η ΕΕ προετοιμάζεται για νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων

Η ΕΕ εντείνει τον σχεδιασμό για πιθανή αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η καταστροφή των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία θα μπορούσε να αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να φύγουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής το βράδυ της Πέμπτης ότι η Ρωσία προσπαθεί να προκαλέσει ένα «κύμα μετεγκατάστασης» στην ΕΕ, διακόπτοντας την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση αυτό τον χειμώνα.

«Ο ρωσικός τρόμος εναντίον των ενεργειακών μας εγκαταστάσεων έχει στόχο να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση για την Ουκρανία αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί να μετακινηθούν στις χώρες σας», είπε.

«Το τρομοκρατικό κράτος έχει ήδη επιδεινώσει τις κοινωνικές συνθήκες στις χώρες σας -αλλά θέλει να τις επιδεινώσει περαιτέρω προκαλώντας ένα κύμα επανεγκατάστασης».

Μια εβδομάδα ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών που ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου κατέστρεψε το 30% της παραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ζελένσκι την Τρίτη. Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις υπόκεινται σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ενώ σε τμήματα της πρωτεύουσας σημειώθηκαν διακοπές στην παροχή νερού.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν είναι σχετικά πεπεισμένοι ότι είναι προετοιμασμένοι για μια πιθανή αύξηση των προσφύγων, δήλωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι λαμβάνει επίσης μέτρα για να αυξήσει την ικανότητα της Ουκρανίας να φροντίζει ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι ή αποκομμένοι από το ηλεκτρικό δίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v