Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Pfizer τετραπλασιάζει την τιμή του εμβολίου Covid στις ΗΠΑ

Από 30 σε 110-130 δολάρια ανά δόση, καθώς η χαμηλή ζήτηση ωθεί σε τιμολογιακές προσαρμογές για να «βγουν» οι προβλέψεις εσόδων. Ζήτημα τι θα γίνει με όσους δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση - και στις ΗΠΑ είναι πολλοί.

H Pfizer τετραπλασιάζει την τιμή του εμβολίου Covid στις ΗΠΑ

Τετραπλασιάζει την τιμή του εμβολίου της για τον Covid-19 σε περίπου 110 έως 130 δολάρια ανά δόση η Pfizer, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος αγορών της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Άντζελα Λούκιν.

Η Λούκιν, μεταδίδει το Reuters, είπε ότι αναμένει πως το εμβόλιο -που σήμερα παρέχεται δωρεάν σε όλους- θα διατεθεί χωρίς κόστος σε άτομα που έχουν ασφάλιση, είτε ιδιωτική είτε καλυμμένη από το κράτος.

Αυτού του ύψους οι αυξήσεις τιμών δεν εξέπληξαν τη Wall Street, καθώς η χαμηλή ζήτηση για εμβόλια ωθεί τους κατασκευαστές σε τιμολογιακές προσαρμογές ώστε να «βγουν» οι προβλέψεις εσόδων για το 2023 και εξής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνει αυτή τη στιγμή περίπου 30 δολάρια για κάθε δόση Pfizer-BioNTech. Το 2023 η αγορά αναμένεται να περάσει στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς λήγει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις  ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι η τιμή αντανακλά τη συνολική σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του εμβολίου και δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πρόσβαση των ασθενών», είπε η Λούκιν.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους πρόσβαση θα έχουν στο εμβόλιο άτομα χωρίς ασφάλιση.

Η Pfizer αναμένει πως η αγορά Covid-19 για ενήλικες θα κινείται σε ετήσια βάση στα επίπεδα της αγοράς αντιγριπικών εμβολίων, αλλά η παιδιατρική αγορά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί.

Μέχρι στιγμής, οι αναμνηστικές δόσεις που στοχεύουν τόσο στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού όσο και στην παραλλαγή Όμικρον υστερούν σε σχέση με τα περσινά ποσοστά στις ΗΠΑ, παρόλο που οι επιλέξιμοι είναι περισσότεροι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v