Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Στην κούρσα ο Ρίσι Σούνακ, συγκέντρωσε τις 100 υπογραφές

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας συγκέντρωσε τους 100 βουλευτές που απαιτούνται για να μπει στην κούρσα διαδοχής της Τρας. Υποψήφια και η Μόρντοντ. Δεν έχει λάβει οριστική απόφαση o Μπόρις Τζόνσον.

Βρετανία: Στην κούρσα ο Ρίσι Σούνακ, συγκέντρωσε τις 100 υπογραφές

Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Την πληροφορία αυτή μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.

Η ψηφοφορία, εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα ενώ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την οριστική του απόφαση ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το πολύ τρεις βουλευτές των Τόρις θα μπορούν να είναι υποψήφιοι. Ο επόμενος αρχηγός θα μπορούσε να αποφασιστεί μόλις τη Δευτέρα, επειδή μόλις το πεδίο μειωθεί στα δύο, ο υποψήφιος με τη λιγότερη υποστήριξη πιθανότατα θα αντιμετωπίσει συντριπτική πίεση να αποσυρθεί, αντί να δώσει στα μέλη του κόμματος βάσης -που επέλεξαν την Τρας την τελευταία φορά- τον τελευταίο λόγο.

Υποψήφια η Μόρνταντ

Η πρώην υπουργός Άμυνας και Εμπορίου και πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Πένι Μόρνταντ, έγινε το πρώτο πρόσωπου που ανακοινώνει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιο την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Με ενθάρρυνε η υποστήριξη από συναδέλφους που θέλουν μια καινούργια αρχή, ένα ενωμένο κόμμα και μια ηγεσία που θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Βάζω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία – για να ενώσω τη χώρα μας, να εκπληρώσω τις υποσχέσεις μας και να κερδίσω τις επόμενες γενικές εκλογές» τονίζει σε ανάρτησή της στο Twitter.

Αποσύρεται από την κούρσα ο Μπεν Γουάλας, στηρίζει Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός υπουργός Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στη μάχη διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας και ότι τείνει προς το να υποστηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Τρας ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία, ύστερα από έξι εβδομάδες στη θέση αυτή, τα πρόσωπα που φιλοδοξούν να τη διαδεχθούν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις 100 ψήφους από τους Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου να μπορούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία εκλογής.

«Νιώθω ότι μπορώ να προσδώσω αξία με το να κρατώ τους πολίτες ασφαλείς, στην άμυνα, με το να είμαι υπουργός Άμυνας», δήλωσε ο Γουάλας σε δημοσιογράφους. «Είναι η δουλειά που κάνω και είναι η δουλειά που σκοπεύω να κάνω, άρα δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία αυτή τη φορά».

Ο προκάτοχος της Τρας, ο Μπόρις Τζόνσον, και ο πρώην υπουργός του επί των Οικονομικών, ο Ρίσι Σουνάκ, είναι οι βασικοί πιθανοί διεκδικητές, αν και κανείς από τους δύο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την υποψηφιότητά του.

Ερωτηθείς ποιον θα υποστηρίξει, ο Γουάλας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, θα έτεινα προς τον Μπόρις Τζόνσον».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v