Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα παραλλαγή της Ομικρον κυριαρχεί στην Ευρώπη

Προειδοποίηση του ECDC ότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων τις «επόμενες εβδομάδες και μήνες». Παρακάμπτει την απόκριση του ανοσοποιητικού. Τι γνωρίζουμε για την BQ.1.

Νέα παραλλαγή της Ομικρον κυριαρχεί στην Ευρώπη

Μια νέα υποπαραλλαγή του Omicron είναι έτοιμη να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η υποπαραλλαγή BQ.1 και η υποκατηγορία της BQ.1.1, πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου και θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων τις «επόμενες εβδομάδες έως μήνες», ανέφερε η υπηρεσία την Παρασκευή. Οι υποπαραλλαγές αυτές κερδίζουν επίσης έδαφος στις ΗΠΑ, όπου είναι υπεύθυνες για περίπου το 16,6% των κρουσμάτων, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το ECDC, γράφει το Bloomberg, προστίθεται σε μια σειρά υπηρεσιών δημόσιας υγείας που επεσήμαναν τη νέα υποπαραλλαγή, η οποία έχει δείξει την ικανότητα να παρακάμπτει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε εργαστηριακές δοκιμές. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προκύπτουσες λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές από αυτές που προκύπτουν από τις παραλλαγές της Ομικρον που έχουν κυριαρχήσει σε αυτό το σημείο, ανέφερε το ECDC.

Η υποπαραλλαγή σχετίζεται με την BA.5, την τρέχουσα κυρίαρχη. Η BQ.1.1 έχει βρεθεί σε 29 χώρες, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v