Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: «Μπανανία» η Βρετανία, ακόμη δεν έχει πληρωθεί ο λογαριασμός του Brexit

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανιάς Λιζ Τρας «προσπάθησε να επαναλάβει την μπλόφα του Brexit σε ένα ανώτερο επίπεδο», υπογραμμίζει το περιοδικό.

Spiegel: «Μπανανία» η Βρετανία, ακόμη δεν έχει πληρωθεί ο λογαριασμός του Brexit

Σε ένα από τα χαρακτηριστικά, ευφάνταστα εξώφυλλά του, το περιοδικό DER SPIEGEL παρουσιάζει τη Μ.Βρετανία ως ...μπανανία, δίνοντας μάλιστα σχήμα μπανάνας στον Big Ben, το σύμβολο του Λονδίνου.

Τη δική του ερμηνεία για τα όσα συμβαίνουν δίνει, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό, ο Βρετανός οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Άνταμ Τουζ. Στο ερώτημα, τί έκανε λάθος η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας (φωτό), απαντά: «Προσπάθησε να επαναλάβει την μπλόφα του Brexit σε ένα ανώτερο επίπεδο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ είχαν υπερκαλυφθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Θα λέγαμε ότι ο λογαριασμός του Brexit ακόμη δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα.

Σε μερικούς Τόρις αυτό δημιούργησε την λανθασμένη εντύπωση ότι είναι υπερβολικός ο φόβος της πειθαρχίας που θα επέβαλλαν οι αγορές και ότι κατά κάποιον τρόπο τα πάντα επιτρέπονται. Εκπρόσωποι αυτής της γενιάς των Τόρις είναι η Τρας και ο έμπιστος συνεργάτης της Κουάσι Κουαρτένγκ. Ονειρεύονταν μία Global Britain και ήθελαν να επιστρέψουν στον Θατσερισμό».

Ποια μπορεί να είναι η λύση στο σημερινό αδιέξοδο; Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή «το κόστος του Brexit γίνεται όλο και πιο ορατό, οι περισσότεροι το θεωρούν πλέον λάθος. Αλλά και στο ζήτημα της μετανάστευσης έχουν αλλάξει οι διαθέσεις, γιατί οι Βρετανοί αντιλαμβάνονται ότι χωρίς τους αλλοδαπούς εργαζόμενους δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία, ούτε το σύστημα υγείας. Μία κυβέρνηση των Εργατικών θα μπορούσε να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο σε αυτή την άσχημη κατάσταση, για παράδειγμα συνάπτοντας μία νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v