Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια ύφεση «βλέπει» ο CEO της deVere

Αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η αρνητική στροφή της οικονομίας την επόμενη χρονιά. Ποιες κινήσεις μπορούν να κάνουν οι επενδυτές όχι μόνο για να προστατεύσουν την περιουσία τους αλλά και για να εξασφαλίσουν αποδόσεις.

Παγκόσμια ύφεση «βλέπει» ο CEO της deVere

Έρχεται παγκόσμια ύφεση το 2023 και θα πρέπει να ενεργήσετε τώρα για να προστατεύσετε τις επενδύσεις σας, προειδοποιεί ο Διευθύνων Σύμβουλος ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και fintech.

Οπως εξηγεί ο Nigel Green, «τις τελευταίες εβδομάδες η χορωδία των προειδοποιήσεων για μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση γίνεται όλο και πιο δυνατή. Από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μέχρι το ΔΝΤ, ακόμη και τον Έλον Μασκ, αυξάνεται η συναίνεση ότι η παγκόσμια οικονομία θα πέσει σε ύφεση το 2023».

Υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται παγκόσμια ύφεση. «Η ισχύς του δολαρίου είναι ένας σημαντικός δείκτης. Θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε ταραχώδεις καιρούς για τους επενδυτές. Ωστόσο, δημιουργεί επίσης μεγάλα προβλήματα για τις περισσότερες άλλες χώρες, καθώς γίνονται ακριβότερες οι εισαγωγές».

«Επιπλέον, ένα ισχυρό δολάριο μπορεί να είναι κακό για τη Wall Street, καθώς πολλές εισηγμένες εταιρείες κερδίζουν μεγάλο μέρος των κερδών τους εκτός των ΗΠΑ», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της deVere.

«Ο πληθωρισμός είναι άλλο ένα σημάδι. Καθώς συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν σε αγαθά και υπηρεσίες. Οι οικονομικές συνήθειες προσαρμόζονται και περιορίζονται, γεγονός που επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία».

«Επίσης, οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο σφίγγουν τα ζωνάρια τους και υπονοούν ότι τα κέρδη θα είναι χαμηλότερα, καθώς η ζήτηση πέφτει, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν και ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός καθώς οι κεντρικές τράπεζες, αποφασισμένες να ελέγξουν τον πληθωρισμό, αυξάνουν τα επιτόκια».

Πώς να προστατέψετε το χαρτοφυλάκιό σας σε μια παγκόσμια ύφεση;

«Θα υπάρξουν ευκαιρίες όχι μόνο για να προστατεύσετε αλλά και να αυξήσετε τον πλούτο σας, παρά την ύφεση», επιβεβαιώνει ο Nigel Green. «Πρέπει απλώς να είσαι πολύ έξυπνος».

Καθώς οι κίνδυνοι μιας παγκόσμιας ύφεσης αυξάνονται, παραμένει ένας ξεκάθαρος τρόπος για τους επενδυτές να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις σε σχέση με τον κίνδυνο: η διαχρονική πρακτική της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου. «Ένας μελετημένος συνδυασμός κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, τομέων, περιοχών και νομισμάτων σάς προσφέρει προστασία από κραδασμούς. Ένας καλός διαχειριστής κεφαλαίων θα σας βοηθήσει να παρακάμψετε πιθανούς κινδύνους».

Και συνεχίζει: «Θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε μετοχές που είναι πιθανό να είναι ανθεκτικές στην ύφεση. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να χρειάζονται τρόφιμα, ενέργεια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Αυτοί οι τομείς πρέπει να πάνε καλά.

«Αναζητήστε πιο υποτιμημένες, ποιοτικές μετοχές, αναζητήστε εύρωστους ισολογισμούς, καλές προοπτικές με επίκεντρο το μέλλον και σταθερά κέρδη. 

Επιπλέον, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού και επιτοκίων, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη λιγότερο γνωστές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που ενισχύουν την απόδοση». Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν δομημένα προϊόντα, κρυπτονομίσματα, μετοχές υψηλού μερίσματος και hedge funds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v