Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πράσινο φως για συμμετοχή της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Η συγκυβέρνηση μετά από διαφωνίες ενέκρινε μια συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει συμμετοχή του κινεζικού ναυτιλιακού κολοσσού με ποσοστό 24,9%. Μικρότερο το μερίδιο της εταιρείας σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Γερμανία: Πράσινο φως για συμμετοχή της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε τον συμβιβασμό που πρότεινε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για πώληση μεριδίου 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου στην κρατική κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η συμμετοχή της Cosco στην εταιρεία εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στο λιμάνι του Αμβούργου θα είναι τελικά σημαντικά περιορισμένη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πώληση του 35%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Cosco δεν θα παραχωρηθεί συμβατικό δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις ή αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό της εταιρείας, ενώ δεν θα διορίζει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, η πρόταση του καγκελάριου είχε στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις έξι υπουργείων -μεταξύ των οποίων τα Οικονομίας και Εξωτερικών- για τη συμφωνία.

Επιφυλακτικός για τη συμφωνία εμφανίστηκε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος χθες, Τρίτη, το βράδυ δήλωσε στην τηλεόραση της ARD ότι «πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να μειώσουμε όπου είναι δυνατόν τις μονόπλευρες εξαρτήσεις -και αυτό ισχύει και για την Κίνα».

Αντίθετο στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στη διαχείριση του λιμανιού είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel, και το 81% των Γερμανών, αλλά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές Νοεμβρίου, είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της επένδυσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v