Citi: Σενάριο «κυλιόμενων υφέσεων» στην παγκόσμια οικονομία

Στο 50% η πιθανότητα συντονισμένης και σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης, σύμφωνα με τον οίκο. Ποια είναι η αλληλουχία που οδηγεί σε «κυλιόμενες υφέσεις» λόγω πληθωρισμού και αυξήσεων επιτοκίων.

Citi: Σενάριο «κυλιόμενων υφέσεων» στην παγκόσμια οικονομία

Ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός έχει εκδηλωθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, με το συνολικό να διαμορφώνεται πλέον στο 9%, εξηγεί η Citi στην έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές και τη στρατηγική (Global Economic Outlook & Strategy).

Οι κεντρικές τράπεζες αντιδρούν με σθένος και η βασική τους πρόκληση είναι να σχεδιάσουν μια πορεία πολιτικής που θα εξαλείψει τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει επίσης να εξετάσουν τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Μια αποτελεσματική θεραπεία αντιμετωπίζει την ασθένεια αλλά ελαχιστοποιεί και τις παρενέργειες. «Καθώς εφαρμόζεται αυτό το νομισματικό φάρμακο, αναμένουμε ότι η συνολική παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, αλλά θα παραμείνει θετική. Σε επίπεδο χωρών, ωστόσο, προβλέπουμε μια σειρά από «κυλιόμενες υφέσεις», με ύφεση που θα εμφανιστεί στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του τρέχοντος έτους και στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 2023», εκτιμά η τράπεζα.

«Όμως η πρόβλεψή μας μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν περιοριστεί αισθητά και ορισμένες μετρήσεις της συνολικής παγκόσμιας δραστηριότητας παρουσιάζουν ρωγμές. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι η πιθανότητα μιας πιο συγχρονισμένης και σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης είναι περίπου 50%», συνεχίζει η Citi.

Επισκόπηση των προβλέψεων του Οκτωβρίου

«Ανεβάσαμε την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%, ενώ υποβαθμίσαμε το 2023 κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 2%. Αυξήσαμε την πρόβλεψή μας για τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2022 κατά 0,1% για το 2022 (7,2%) και το 2023 (5,6%).

Με την υποχώρηση της πανδημίας, τα νοικοκυριά στρέφουν την κατανάλωσή τους ξανά προς τις υπηρεσίες και η ζήτηση για αγαθά μετριάζεται. Παράλληλα, η παραγωγική πλευρά της οικονομίας έχει την ευκαιρία να καλύψει το χαμένο έδαφος -για παράδειγμα, διάφορες μετρήσεις των ανεκτέλεστων παραδόσεων παραγωγής των επιχειρήσεων και των χρόνων παράδοσης των προμηθευτών δείχνουν επούλωση. Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις, ο πληθωρισμός αγαθών φαίνεται έτοιμος να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει σε ανοδική τροχιά, αντανακλώντας την επιστροφή των καταναλωτών στις υπηρεσίες και τις αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις από τις στενές αγορές εργασίας. Έτσι, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να παγώσουν τον πληθωρισμό, αντιμετωπίζουν το αξιοζήλευτο έργο της επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας και, πιθανότατα, της αύξησης της ανεργίας.

Βασικό αναπάντητο ερώτημα είναι πόσο θα πρέπει να αυξηθεί η ανεργία

Από πολλές απόψεις, ο κύκλος σύσφιξης της Fed έχει δώσει τον τόνο για τις άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Citi βλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 150 μονάδες βάσης στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, ανεβάζοντας το επιτόκιο πολιτικής στο 4,50%-4,75% έως τις αρχές Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια θα παραμείνει σε στάση αναμονής έως το τέλος του επόμενου έτους. Αυτή η πορεία θα είναι ο πιο απότομος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed από την εποχή του Volcker. Ακόμα κι έτσι, βλέπουμε ότι οι κίνδυνοι κλίνουν προς ακόμα υψηλότερα επιτόκια.

Ένα σημαντικό υποκείμενο ερώτημα αφορά τη δυναμική του παγκόσμιου καταναλωτή. Ενώ η πορεία του όγκου των λιανικών πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη ζώνη του ευρώ και την Κίνα έχει ουσιαστικά κινηθεί πλάγια κατά το τελευταίο έτος, οι καταναλωτές δεν έχουν υποχωρήσει. Όμως με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να καταγράφει πλέον απότομη πτώση, η Citi βλέπει καθοδικούς κινδύνους για τις δαπάνες στο μέλλον. Τούτου λεχθέντος, ο παγκόσμιος καταναλωτής έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια και μπορεί να μας εκπλήξει και πάλι.

«Συνοψίζοντας, βλέπουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται από το 3% φέτος στο 2% το επόμενο έτος, με τους κινδύνους να στρέφονται προς τα κάτω. Από τα τέλη του περασμένου έτους, έχουμε μειώσει αυτές τις προβλέψεις κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα.

Παράλληλα, οι προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό έχουν υποβαθμιστεί ακόμη πιο αισθητά, κατά 3-4 ποσοστιαίες μονάδες. Το μεγάλο μέγεθος αυτών των αναθεωρήσεων αναδεικνύει τη σοβαρότητα των κλυδωνισμών που απορρόφησε η παγκόσμια οικονομία κατά το προηγούμενο έτος», καταλήγει η Citi.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v