Υποτιμήθηκε 12% η αιγυπτιακή λίρα, έρχεται νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου επεσήμαναν ότι η λίρα ήταν πολύ ακριβή καθώς η ανελέητη άνοδος του δολαρίου χτυπά τα νομίσματα των εμπορικών εταίρων της Αιγύπτου.

Υποτιμήθηκε 12% η αιγυπτιακή λίρα, έρχεται νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Η αιγυπτιακή λίρα έπεσε μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι κινείται προς ένα πιο ευέλικτο νομισματικό καθεστώς, καθώς η χώρα πλησιάζει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέο δάνειο.

Η λίρα υποτιμήθηκε πάνω από 12% στο ιστορικό χαμηλό των 22,4526 έναντι του δολαρίου σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης το επίσημο κόστος δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης.

Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου υποστηρίζουν ότι η λίρα ήταν πολύ ακριβή καθώς η ανελέητη άνοδος του δολαρίου χτυπά τα νομίσματα των εμπορικών εταίρων της Αιγύπτου. Πριν υποτιμήσει τη λίρα κατά περίπου 15% τον Μάρτιο, η Αίγυπτος είχε διατηρήσει το νόμισμα σταθερό έναντι του δολαρίου για περίπου δύο χρόνια. Το ΔΝΤ ευνοεί μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.

Το πολυπληθέστερο έθνος του αραβικού κόσμου παλεύει με τη χειρότερη συναλλαγματική κρίση από τότε που η έλλειψη δολαρίων πριν από μισή δεκαετία προκάλεσε υποτίμηση της λίρας και τελικά οδήγησε σε δάνειο 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. δήλωσαν ότι η κίνηση της Αιγύπτου την Πέμπτη ήταν έκπληξη όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και επίσης μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν. «Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αδυναμία της λίρας στο άμεσο μέλλον», ανέφεραν σε έκθεσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v