Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι για άνοδο τιμών στο ντίζελ

Αντιμέτωπες με έλλειψη αποθεμάτων Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ η ζήτηση ετοιμάζεται να πάρει την ανιούσα. Το φρένο στις ρωσικές προμήθειες και ο απεργιακός πυρετός στη Γαλλία δυσκολεύουν τα πράγματα.

Καμπανάκι για άνοδο τιμών στο ντίζελ

Η απώλεια των ρωσικών προμηθειών ντίζελ, σε συνδυασμό με τη διακοπή της παραγωγής καυσίμου στη Γαλλία, έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ισπανικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου Repsol.

«Τελειώνουν τα μεσαία αποστάγματα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Josu Jon Imaz, «και οδεύουμε προς υψηλές τιμές τους επόμενους μήνες».

Η Ευρώπη είναι από καιρό καθαρός εισαγωγέας μεσαίων αποσταγμάτων, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί μόλις πιάσουν τα κρύα και αυξηθούν οι ανάγκες για θέρμανση. Η εξαιρετικά σφιχτή αγορά οφείλεται τόσο στην προοπτική μείωσης της ρωσικής προσφοράς όσο και στην απόφαση ορισμένων εταιρειών να χρησιμοποιήσουν ντίζελ αντί για ακριβό φυσικό αέριο. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίσης έλλειψη αποθεμάτων.

Οι πρόσφατες απεργίες στη Γαλλία, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα διυλιστήρια, έχουν επίσης στριμώξει την αγορά, πρόσθεσε ο Ima, οδηγώντας σε αύξηση των εισαγωγών. Το ντίζελ διαπραγματεύεται με υψηλό premium έναντι του αργού πετρελαίου, γράφει το Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v