Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ρωσία αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά

«Μετά από επιθέσεις σε πλοία στην Κριμαία». Η Μόσχα, με τη βοήθεια της Τουρκίας, θα εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες, καθώς «τα ουκρανικά τρόφιμα κατευθύνονται στη Δύση», καταγγέλλει.

H Ρωσία αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά από επιθέσεις σε πλοία στην Κριμαία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας και μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα με επιστολή προς τον ΟΗΕ δηλώνει πως από σήμερα Σάββατο και «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα» αποσύρεται από τη συμφωνία, καθώς ύστερα από τις εν λόγω επιθέσεις δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που ταξιδεύουν στην περιοχή προκειμένου να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

Η Ρωσία είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια drones, επιτέθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρομοκρατική ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου με τη συμμετοχή Βρετανών εναντίον πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών σκαφών που εμπλέκονται στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών, η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή της στην εφαρμογή των συμφωνιών για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι επιθέσεις με drone, πρόσθεσε, αποκρούστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της από τη συμφωνία που επανέφερε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να απέχουν όλα τα μέρη από οποιαδήποτε ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία συνιστά κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια με σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Άντριι Γερμάκ κατηγορεί τη Ρωσία για «εκβιασμό» και «πλασματικές τρομοκρατικές επιθέσεις στις δικές της εγκαταστάσεις», δηλώνοντας ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις» στις εγκαταστάσεις της το Σάββατο, μεταδίδει το Reuters.

«Πρωτόγονος ρωσικός εκβιασμός σε όλα. Πυρηνικός εκβιασμός, ενέργεια, τρόφιμα», έγραψε στην εφαρμογή Telegram. Όπως πρόσθεσε, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, κάθε συμφωνία με τη Ρωσία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε προτρέψει την Παρασκευή Κίεβο και Μόσχα να ανανεώσουν τη συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Παράλληλα, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας που διασφαλίζει ότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα από τη Ρωσία θα διοχετεύονται επίσης στην παγκόσμια αγορά.

«Υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο για τη συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια σε όλον τον κόσμο και την άμβλυνση των δεινών που προκαλεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους η παγκόσμια κρίση που σχετίζεται με την αύξηση του κόστους ζωής», δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία κατάφερε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ισχύς της συμφωνίας αφορούσε αρχικά διάστημα 120 ημερών.

Ο ΟΗΕ, μεταδίδει το ΑΠΕ,  καταβάλλει προσπάθειες για επέκταση της ισχύος της συμφωνίας έως και έναν χρόνο και εξομάλυνση της διαδικασίας των κοινών επιθεωρήσεων πλοίων από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πρόσφατα ότι εκκρεμούσαν επιθεωρήσεις περισσότερων από 150 πλοίων.

Η Ρωσία έχει επικρίνει τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται και ότι δεν φθάνουν αρκετές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη. Η Μόσχα θα μπορούσε να μπλοκάρει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές πέραν του Νοεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v