Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Νέα δανεικά 21 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση παροχών

Δύσκολη εξίσωση για την νέα πρωθυπουργό της χώρας που επιδιώκει να περάσει ένα πακέτο μέτρων στήριξης χωρίς να «τρομάξει» τις αγορές και να ανοίξει μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιταλία: Νέα δανεικά 21 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση παροχών

Ο νέος νόμος για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας θα επεκτείνει τα μέτρα ενεργειακής ελάφρυνσης, θα εισαγάγει μικρές φορολογικές περικοπές και θα μεταρρυθμίσει τις πληρωμές των συντάξεων. Γι' αυτά θα απαιτηθούν περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον δανεισμού, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής αξίας του πρώτου δημοσιονομικού νόμου της πρωθυπουργού Μελόνι θα διατεθεί για την επέκταση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τους αυτοαπασχολούμενους και την εισαγωγή κινήτρων στους εργοδότες που διατηρούν εργαζομένους άνω των 63 ετών.

Το σχέδιο θα κλιμακώσει επίσης τις αποκαλούμενες πληρωμές σε μετρητά στους πολίτες που εγκρίθηκαν από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, είπαν οι πηγές. Η συνολική αξία του προϋπολογισμού είναι ακόμη υπό συζήτηση και θα εξαρτηθεί εν μέρει από τα οικονομικά στοιχεία που θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ ορισμένα από τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν μέσω ελλειμμάτων, με αυτό να αυξάνεται στο 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η κυβέρνηση μελετά επίσης την εισαγωγή του λεγόμενου πράσινου φόρου στο διαδίκτυο -μια εισφορά στις παραδόσεις ηλεκτρονικών αγορών με μηχανές που ρυπαίνουν. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πράξη εξισορρόπησης

Ο δεξιός συνασπισμός της Μελόνι προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη παροχής οικονομικής στήριξης καθησυχάζοντας παράλληλα τους επενδυτές και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ιταλία θα διατηρήσει το επίπεδο του χρέους της, σήμερα πάνω από το 150% του ΑΕΠ, υπό έλεγχο.

Οι επικαιροποιημένες δημοσιονομικές προβλέψεις, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 4 Νοεμβρίου, θεωρούνται ως συμβιβασμός που αποσκοπεί στην υλοποίηση ορισμένων αρχικών εκλογικών υποσχέσεων, ενώ παράλληλα επεκτείνει τα μέτρα ενεργειακής ανακούφισης που χρειάζονται οικογένειες και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις τιμές ρεκόρ των καυσίμων. 

Η Μελόνι θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 3 Νοεμβρίου για τις πρώτες συναντήσεις της με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v